Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Čísla bohužel nelžou: Statistiky prozradily, jak odcházejí na onen svět slavní čeští muži

/
  • Jaké příčiny smrti nejdeme u slavných?
    28. srpna 2016 ● 09:28

    Statistiky hovoří jasně. U dětí od 10 let věku, mladistvých a dospělých do 45 let jsou hlavním důvodem úmrtí vnější příčiny – úrazy, dopravní nehody, sebevraždy, utonutí apod. Ve věkové skupině 20–24 let tvořily více než dvě třetiny všech úmrtí (76 % u mužů a 45 % u žen). U mužů jsou nejčastější příčinou smrti až do 44 let, u žen je ale od věku 34 let překonávají zhoubné novotvary – rakovina. Nejvyšší počet zemřelých na rakovinu se u žen i mužů nachází ve věkové skupině 65–69 let (1886 žen, 2914 mužů). Od věku 70 let už se ale umírá nejvíc na nemoci oběhové soustavy. A jak jsou na tom s příčinami smrti slavní muži?

  • 1.

    Tomáš Holý (†21)

    Nejslavnější dětský herec českého filmu zemřel ve věku pohých 21 let při autonehodě. Přesně jak říkají statistiky, podle kterých je nejčastější příčinou smrti v tomto věku právě smrtelná nehoda.

    Tomáš Holý už nechtěl pokračovat v herecké kariéře.
    Autor: Archiv Blesku

  • 2.

    Jiří Schelinger (†30)

    Slavný český zpěvák zemřel po skoku z Bratislavského mostu do Dunaje. Údajně se mělo jednat o sázku či hecování s jiným mladíkem. Jeho smrt je stále opředena rouškou záhad, spekulovalo se o sebevraždě, vlivu drog i pokusu o emigraci. I za zpěvákovou smrtí ale stála nehoda.

    Jiří Schelinger zemřel 13. dubna 1981 v pouhých třiceti letech.
    Autor: Veronika Šťastná

  • 3.

    Stanislav Gross (†45)

    Nejmladší muž, který v historii České republiky dosáhl na post premiéra, zemřel na následky vzácné nevyléčitelné choroby. Nemoci centrální nervové soustavy přitom tvoří v této věkové skupině pouze malé procento všech příčin smrti.

    Stanislav Gross zemřel na amyotrofickou laterální sklerózu.
    Autor: machan, hykl

  • 4.

    Petr Muk (†45)

    Známý český zpěvák zemřel na náledky kombinace psychofarmak, které bral kvůli své duševní nemoci, s alkoholem. I jeho smrt tedy spadá pod kategorii nehod.

    906607:full:true:true

  • 5.

    Vladimír Dlouhý (†52)

    Herec, který získal v roce 2011 in memoriam Českého lva, se ocenění nedožil, protože podlehl rakovině žaludku. Muži po padesátce jsou nejčastěji obětí právě rakoviny.

    Vladimír Dlouhý
    Autor: archiv

  • 6.

    Petr Hapka (†70)

    Český hitmaker sice před smrtí trpěl Alzheimerovou chorobou, příčinou jeho smrti byl ale zápal plic. U mužů nad 60 let jsou respirační choroby třetí nejčastější příčinou smrti.

    2522826:full:true:true

  • 7.

    Václav Havel (†75)

    První polistopadový prezident měl dlouhodobě zdravotní problémy, a to již v době jeho působení v prezidentském úřadu. Zemřel na oběhové selhání. Onemocnění oběhového systému je u mužů nad 70 let nejčastější příčinou smrti.

    Václav Havel
    Autor: Blesk – Ladislav Křivan

  • 8.

    Lubomír Lipský (†92)

    Slavný český herec prodělal zápal plic a po něm u něj přetrvávaly zdravotní problémy. I když nakonec zemřel na selhání srdce, jeho zdravotní problémy způsobilo právě onemocnění dýchacích cest.

    Lubomíra Lipského milovala rodina i kolegové.
    Autor: Foto: archiv Blesku

    Fotogalerie
    7 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 16

joudajoudovy: mame zda dva unikaty. prvni - na misto legendarniho ceskeho loupeznika vaska babinskeho nastupuje standa gross. prepiste dejiny! babinskemu z 12 zlocinu prokazali 6 a odsoudili ho na 2O.let. grosse, ktery se prohlasil za kristalove cisteho, nikdy nedostali a tak zasahla ruka bozi. druhy - cim to, ze ja vaclav, tak stasten jsem? neb jmeno zlodeje tahne.... bohuzel, babinsky byl nevyznamnym corkarem proti havlovi a klausovi, kteri se podileli na rozkradani republiky.

(29. 08. 2016 07:08)

vlaku: Kdysi jsem něco slyšel, že existuje pořekadlo a nějakých Božích mlýnech, nebo co....

(28. 08. 2016 23:53)

vestkyneHelga: Važte slova, milý pane, nevypadá to ani s Vámi moc dobře.

(28. 08. 2016 16:32)

vestkyneHelga: Já už před deseti cítila, že pan Gross tady dlouho nebude.

(28. 08. 2016 14:07)

vestkyneHelga: Pane Carmine, v oblasti hlavy máte vážný problém, měl byste se objednat na CT nebo magnet. Nepodceňujte to.

(28. 08. 2016 14:05)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy