Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Gorilí samec vlekl v zoo kluka (4). Zabití primáta kritizují tisíce lidí

Autor: sou, ČTK - 
30. května 2016
07:10

Vlnu rozhořčení vyvolalo o víkendu zabití sedmnáctiletého gorilího samce v americké zoologické zahradě ošetřovateli poté, co čtyřletý chlapec spadl do jeho výběhu. Kritika, která zahltila internet, míří jednak na pracovníky zoo, protože nedokázali zneškodnit zvíře uspávací střelou, ale také na rodiče dítěte, protože na ně nedávali pozor.

Incident se stal v sobotu v zoologické zahradě ve východoamerickém Cincinnati. Ošetřovatelé zastřelili skoro dvoumetrákového samce gorily nížinné Harambeho poté, co vlekl čtyřletého chlapce pryč. Dítě předtím přelezlo zábradlí a spadlo do příkopu. 

Ředitel zahrady Thane Maynard prohlásil, že usmrcení sedmnáctiletého zvířete „byla těžká, ale správná volba, protože chlapci zachránilo život“. 

Video: Podívejte se, jak se Harambe k dítěti choval

Na internetu ale vznikla petice kritizující zásah, pod kterou se podepsalo dva tisíce lidí. Na Facebooku také vznikla stránka pod názvem Spravedlnost pro Harambeho, kterou podpořily tisíce osob.

Nížinné gorily patří mezi ohrožené druhy. Od Harambeho, který se narodil v zoologické zahradě v Texasu, si zoo v Cincinnati slibovala, že jej využije k chovným účelům.

Podle Maynarda se nezdálo, že by Harambe na chlapce zaútočil. Šlo však o velmi silného gorilího samce, který byl z nastalé situace nervózní. Tišící prostředek by na primáta okamžitě nepůsobil, a chlapec by tak byl nadále v nebezpečí, uvedl také ředitel.

dzambulka007 ( 1. června 2016 11:34 )

To také nechápu.

subrosa1976 ( 30. května 2016 18:38 )

Rodiče toho dítěte bych nechala zaplatit "nevyčíslitelnou" škodu!! Já to vnímám, jako ohromnou tragédii a také odsuzuji to, že ihned zvíře zabili!!!Měli ho pouze uspat. Je mi v tuto chvíli úplně jedno, že se jedná o dítě, ale zvíře má také právo na život!! Pokud by lidi neječeli a neřvali, mohlo to celé proběhnout v klidu, ten samec by mu nic neudělal, vnímal ho jako slabšího a ne jako ohrožení!! A hlavně, i přesto, že 4 leté dítě je živé, tak i to nejživější prostě uhlídám, protože ho vedu za ruku a od toho je to výchova, vychované dítě nepoleze tam, kam nemá!!!

chevyn ( 30. května 2016 16:34 )

Zavřít by potřebovali rodiče, je trestuhodné nechat dítě úplně bez dozoru.

oooo. ( 30. května 2016 15:19 )

ganzanie, je mi lito opice, ale dite je v ten moment prednejsi, sami psali, ze nez by usnul, tak by to trvalo velmi dlouho a nedejboze aby se jen tak trefili spatne, to by dostal vztek a bylo by po diteti

oooo. ( 30. května 2016 15:15 )

jastana- kolik minut by ta tva akce trvala?Na utopeni ditete staci 2-3 minuty, hlavne kdyz se tahne nosem a usty pod vodou za nohu proti proudu,vdechne vodu behem par sekund, neco jineho je kdyz spadnes na vodnich lyzich a drzis se rukama tam tu hlavu na nadech mas sanci vytahnout. dle meho nazoru nestesti pro oba, opicak je v panu a dite ma dozivotni trauma.

Zobrazit celou diskusi