Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vláda bojuje proti suché pohromě. Dá miliardy na nové nádrže a rybníky

Autor: bru/ČTK - 
30. května 2016
17:30

Na opatření proti suchu půjdou od příštího roku ze státního rozpočtu každý rok 2,4 miliardy korun, a to až do roku 2021. Dalších 0,7 miliardy by mělo jít ze soukromých zdrojů na kofinancování projektů. Rozhodla o tom na svém dnešním jednání vláda, informovalo ministerstvo zemědělství. Kabinet ale neuložil ministru financí Andreji Babišovi (ANO), aby peníze navíc pro ministerstvo zemědělství našel.

„Vláda schválila celý ten materiál, ale není v tom materiálu uloženo ministrovi financí, aby nám ty peníze dal. To já si budu muset vyhádat v rámci rozpočtu,“ řekl dnes novinářům ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ministerstvo uvažuje o třech etapách podpory. První skončí v roce 2021, druhá v roce 2027 a třetí v roce 2033. „Finanční nároky činí v první etapě programů ročně celkem přibližně 2,4 miliardy Kč ze státního rozpočtu a přibližně 0,7 miliardy Kč z vlastních zdrojů investorů. Dalšími uvažovanými prostředky financování v budoucnu jsou i evropské zdroje,“ stojí v materiálu ministerstva.

Video z dronu: Podívejte se, jak minulé léto vysušilo Česko:

Video  Exkluzivní dron video z Orlíku: Hladina klesla o sedm metrů.  - David Malik, Matěj Šrám
Video se připravuje ...
Podle Jurečky se v posledních 20 letech v Česku hlavně investovalo do protipovodňových opatření a riziko dlouhodobého sucha se přehlíželo. Peníze by tak nyní měly jít na výstavbu a obnovování rybníků a malých vodních nádrží. Měly by podpořit i stavby vodovodů a kanalizací, či odbahňování nádrží. Počítá se také například s výstavbou nádrže Skalička.

Kde se objeví nové přehrady?

Zde by měly vyrůst nové přehrady. Mají pomoci Česku v obdobích sucha, která se budou podle odborníků v budoucnu opakovat. Zde by měly vyrůst nové přehrady. Mají pomoci Česku v obdobích sucha, která se budou podle odborníků v budoucnu opakovat. | Shuttlershock/Blesk - Jarmila Hluchá
Vláda na konci února rozhodla, že by měl stát nechat prověřit možnost vybudování čtyř nových přehrad pro případ dlouhých období sucha. Jde o Pěčín v Královéhradeckém kraji, Vlachovice ve Zlínském kraji a Senomaty a Šanov ve středních Čechách. Ministerstvo také navrhuje, aby se rozšířil počet hájených lokalit pro stavbu vodních děl. Loni v červenci schválila vláda koncepci, která by měla vést k lepšímu hospodaření s vodou. Podle dokumentu by receptem na boj proti suchu mělo být lepší zavlažování, využití dešťové vody, šetření s vodou a její zadržování. Dokument obsahuje přes 50 úkolů pro ministerstva a úřady a počítá i se zvýšením poplatků za odběr podzemní vody.

tgbg ( 31. května 2016 08:59 )

Komunističtí vyvrhelové udělali s jejich meliorováním a rozoráním mezí z Česka Saharu. Zlikvidovali úspěšné soukromé zemědělce a místo nich vznikla komunistická katastrofa-zemědělská družstva , která za několik let úplně zkrachovala a dovedla naše hospodářství do totálního konce!!!!!

eda22 ( 30. května 2016 22:55 )

hrady ještě v žádné zemi od sucha nepomohly. Důležitá je zdravá krajina a pestré lesy. Jenže to je skoro zadarmo, že?

ninga ( 30. května 2016 18:40 )

Nojo, když heslem socialismu bylo "poručíme větru, dešti" a všude se dělala meliorace, odvodňovaly mokřiny, narovnávaly a betonovaly se toky řek a potoků, ničily meandry a zátopové oblasti, a dodnes neumí "zemedělec" nasít řádky čehokoliv po vrstevnici, ale jako vůl je směřuje z kopce dolů - těžká pomoc. Přehrada je na prdlačku, protože svede vodu do jednoho místa, kde třeba změní i klima (Nové Mlýny), ale krajině to nepomůže, to by tu vodu z přehrady zas musel někdo čerpat ven. Pak začnou ječet výletníci, chalupáři a místní borci, že se chtějí v létě s maminama koupat a grilovat u vody, takže nádrž musí zůstat plná pro vodní sporty, rybáře... A nakonec tam "zemedělec" vypustí chemii a usadí se tam sinice, takže soudruh občan začne trpět alergií.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa