1. Zaměřte se na stravu a zvyšte přísun betakarotenu, který zlepšuje odolnost kůže proti UV záření. Ochranu před volnými radikály zase zajistí antioxidanty, například vitamin C a koenzym Q.
  2. Pokud během zimy navštěvujete solária, s příchodem slunečných dní této kratochvíle zanechte. „Kombinace slunce a umělého záření v soláriích je jedna z nejhorších věcí, co své kůži můžete udělat,“ tvrdí Pavel Hilbert z portálu Plasticka-chirurgie.info.
  3. Nejméně 20 minut před pobytem na slunci naneste na kůži dostatečné množství kvalitního opalovacího krému, který nabízí ochranu před UVA i UVB zářením.
  4. V našich podmínkách poskytuje zdravé kůži dostatečnou ochranu SPF 20 – 30 v závislosti na fototypu. Během pobytu u moře, vysoko v horách nebo při určitých kožních problémech se spolehněte na SPF 30 a výše. Jste-li světlý fototyp, sáhněte po 50!
  5. Vrstvu opalovacího krému obnovujte každé 2 – 3 hodiny. Pokud si užíváte vodních radovánek, je potřeba tento interval zkrátit. „Je dobré věnovat pozornost označení krémů, ne pouze číslu ochranného faktoru,“ varuje Hilbert. „Krém označený jako water-resistant nanášejte každých 40 minut, water-proof pak každých 80 minut.“
  6. V době největší intenzity slunečního záření, mezi 10:00 a 15:00, se slunci cíleně nevystavujte vůbec. Děti do jednoho roku věku by měly být před sluncem chráněny vždy!
  7. Nezapomeňte na možnost chránit se oděvem. Obecně lepší ochranu nabízí oděvy bavlněné, barevné či tmavé. Nebo noste speciální oblečení s UV filtrem. Pozor – bílé oděvy chrání méně.
  8. Během slunečných dnů chraňte také své oči a vlasovou pokožku, obzvlášť pokud nosíte vlasy učesané na pěšinku.
  9. Během slunečných dnů chraňte také své oči a vlasovou pokožku, obzvlášť pokud nosíte vlasy učesané na pěšinku.
  10. Nejvíce vám pomůžou aloe vera a panthenol, jež podporují imunitní systém a tvorbu zdravých kožních buněk, kůži hydratují a regenerují, a navíc působí protizánětlivě. Hydrataci výrazně zvyšuje také olej z konopného semene. Následky spálení zmírní produkty s obsahem zklidňujících a hojivých látek a antioxidantů (např. vitaminy E a C).

Video
Video se připravuje ...

Kolik opalovacích krémů musíte spotřebovat během dovolené? Adam Balažovic

Rakovinu kůže mají nejčastěji padesátníci

Že nadměrné slunění bez použití ochranných prostředků způsobuje rakovinu, ví skoro každý. Přesto to mnoho lidí podceňuje. Podle prof. MUDr. Petra Arenbergera je průměrný věk pacienta s melanomem (zhoubný nádor) 54 let. Těchto nádorů nejvíce přibývá ve skupině mužů nad 50 let, kteří podceňují riziko kožní rakoviny, a u žen ve věku 10 - 29 let, které zase podléhají trendu snědé, atraktivní kůže. Odborníci odhadují, že 45 % lidí, kteří se dožijí 65 let, budou mít alespoň jeden typ rakoviny kůže.

Video
Video se připravuje ...

6 otázek a odpovědí o opalovacích krémech, které potřebujete v létě znát Adam Balažovič

Fotogalerie
5 fotografií