Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Firmy žízní po inženýrech i slévačích. České školy vábí studenty

Autor: sou - 
27. července 2016
06:02

Správci počítačových sítí, návrháři a správci databází nebo strojírenští technici. Tak to jsou momentálně lidé, kteří firmám nejvíce chybí. Změnu by podle Svazu průmyslu a dopravy mohla přinést kampaň, která by mladé nalákala právě ke studiu technických oborů a řemesel. Situace je už přitom pro řadu firem dramatická. Musí totiž odříkávat zakázky, a ročně tak přicházejí o stamiliony korun. Některé z nich uvažují i o přesunutí výroby do zahraničí.

Firmy „žízní“ po zaměstnancích s technickým vzděláním. Ať už jde o IT, projekty nebo slévařinu, lidé zkrátka nejsou. Strojní inženýři si tak z pracovních nabídek mohou obstojně vybírat - a nejen oni, poptávka je i po chemicích či meteorolozích.

Změnu by mohl podle Svazu průmyslu a dopravy České republiky (SP ČR)přinést jejich požadavek na kampaň, která by do technických oborů a řemesel měla přivést více studentů, a je součástí návrhů změn regionálního školství, které by podle zástupců zaměstnavatelů mělo více odpovídat požadavkům trhu práce. „Je nutné uvolnit prostředky pro podporu technických oborů a řemesel,“ uvedl viceprezident SP ČR Jan Rafaj, podle něhož jen kampaň RPTV v některých oborech a středních školách zvedla zájem studentů.

Pozitivem je podle SP ČR to, že ministerstvo školství připravilo návrh reformy financování pro mateřské, základní, střední i vyšší odborné školy, který by měl odstranit přílišnou závislost škol na získání co největšího počtu žáků bez ohledu na jejich další uplatnění. Základem návrhu je totiž změna financování z principu „na hlavu“ na princip financování maximálního rozsahu vzdělávání, realizovaný platbou školám „na počet pedagogů“.

Firmy uvažují o přesunu výroby do zahraničí nebo její kybernetizaci

Situace kvůli nedostatku zaměstnanců je už pro řadu firem přitom stále dramatičtější. Některé velké průmyslové podniky tak přicházejí ročně o stamiliony korun, a uvažují o přesunu své výroby do zahraničí. Část průmyslových firem vidí jako jednu z cest řešení nedostatku pracovníků i kybernetizaci výroby, jejímž jedním z hlavních propagátorů je také SP ČR.

„Pokles nezaměstnanosti je pro Českou republiku i její občany dobrou zprávou,“ řekl na začátku června prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Jaroslav Hanák. „Potřeba pracovníků se stále zvyšuje a trh práce jich nenabízí dostatek na to, aby si své zakázky udržely,“ konstatoval.

Zaměstnavatelé si ale moc dobře uvědomují, že snaha o zabezpečení dostatečného počtu technických pracovníků je běh na dlouhou trať. V loňském roce tak uspořádali kampaň Rok průmyslu a technického vzdělávání, jejímž cílem bylo povzbudit mladou generaci k zájmu o technické obory. O tom, že kampaň byla úspěšná, svědčí vzrůstající zájem žáků o studium techniky. Letos zase probíhá Rok řemesel, vyhlášený Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR, který je členským subjektem SP ČR.

horstfuxteleshop ( 27. července 2016 08:54 )

ať ty šmejdi přesunou výrobu do zahraničí, občané tady průmysl nechtějí, toho bylo dost za komančů, zase by tu bylo plno sazí kouře a smradu, s tíám běžte do číny, stejně jsou podnikatelé k.urvy a chtějí platit jen minimální mzdu, takže nas.rat!

Zobrazit celou diskusi