Iniciativa pro zachování Invalidovny spustila také petici, kterou už podepsaly stovky lidí. Členové hnutí se možnosti ignorace památkové ochrany budovy obávají oprávněně. „Následné sankce vyplývající z porušení památkového zákona nepřesahují částku čtyři miliony korun,“ píše se na webu iniciativy.

Podle informací z veřejné zakázky ÚZSVM na prodej Invalidovny je minimální kupní cena objektu stanovena na více než 637 milionů korun. V rámci takových čísel mohou být čtyři miliony navíc jako trest za ignorování památkového zákona ze strany budoucího investora chápány jako „povolené ztráty“.

Budova Invalidovny je na prodej. Majetkový úřad ji prodává za více než 637 milionů korun.
Autor: ČTK/Michal Okla

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který zjednodušeně řečeno funguje jako realitní kancelář pro objekty ve státní správě, se ovšem hájí tím, že budovu Invalidovny nabídl k využití státním institucím, nikdo ale o stavbu neprojevil zájem.

Zachovejte historii, žádá iniciativa

Iniciativa pro Invalidovnu se za objekt bije zejména kvůli jeho historické hodnotě. Budova z 18. století sloužila jako zázemí pro válečné invalidy a byla postavena po vzoru stavby v Paříži, která dostala stejný název. Od období první republiky ovšem bohužel pražská Invalidovna chátrá a rozsáhlé povodně z roku 2002 stavbě zasadily velice tvrdou ránu.

Interiér Invalidovny má stále z hlediska historie svou hodnotu.
Autor: ČTK/Michal Okla

V současnosti se zdá, že ze státní sféry dávají od Invalidovny všechny instituce ruce pryč. Právě Iniciativa pro Invalidovnu tuto situaci hodlá změnit, už tento pátek 29. července proběhne na dané téma diskuse. Příliš času ovšem místní nemají, jelikož dražba budovy je stanovena na 8. srpna.

„Nabízíme programovou a ekonomicky udržitelnou variantu revitalizace této památkově chráněné barokní budovy formou sociálního a kulturního centra služeb nejen pro obyvatele Karlína, ale i celé Prahy,“ píše iniciativa na sociálních sítích. Debata u „Kulatého stolu“, jak ji sám pořadatel nazývá, se bude konat na půdě ARCHIP (Architectural Institute in Prague) na adrese Františka Křížka 1, Praha 7 v 10 hodin dopoledne.

Mezi zakládajícími členy Iniciativy pro Invalidovnu se nacházejí historikové, architekti a právníci. Samotné diskuse se potom kromě těchto profesí mají dle dostupných informací účastnit také kunsthistorici, kurátoři, politici a aktivisté. Redakce Blesk.cz pro vás bude celou kauzu i nadále sledovat.