Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Nebuďme bláhoví. Česko nemá imunitu proti teroru, varuje po útocích analytik

Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. července 2016
05:02

Po Francii či Belgii se odehrály další útoky v Německu, po dálnici jen pár hodin od českých hranic. Přiblížení teroru na mapě jako takové však zas takovou roli nehraje, Česko, stále jedna z nejbezpečnějších zemí, je totiž v ohrožení již delší dobu, varuje analytik Jan Stehlík. A to i kvůli zapojení do boje proti ISIS. Ale také kvůli propagandě na internetu. Stehlík i někdejší velvyslanec Petr Kolář se přitom pozastavují i nad hrozbou útoku osamělých „vlků“.

Němce zděsilo několik útoků v krátké době, které se nyní odehrály již bezprostředně v sousedství Česka - hned dva v Bavorsku, včetně devíti obětí střelby v Mnichově. Mezinárodní terorismus se jednoznačně týká i České republiky, upozorňuje přitom Jan Stehlík, analytik Evropských hodnot.

„Jako jedna z nejbezpečnějších zemí na světě ČR nezaznamenala výrazný nárůst teroristické činnosti a hrozba terorismu je v tuzemsku relativně nižší než ve Francii, Velké Británii a dalších zemích západní Evropy,“ říká Stehlík. „Bylo by ovšem bláhové usínat na vavřínech s představou, že ČR je vůči mezinárodní hrozbě islamistického terorismu imunní,“ dodává jedním dechem.

Sympatizanti Islámského státu a dalších organizací dle něj občas využívají český prostor pro získávání logistické podpory nebo jako tranzitní zónu. Stehlík přitom vychází i z poslední zprávy, kterou zveřejnil Europol. 

„K tomu je třeba dodat, že islamistické útoky v západní Evropě mají prozatím lokální charakter, ale důrazná bezpečnostní opatření v Paříži, Londýně a dalších hlavních městech západní Evropy mohou motivovat teroristy k zacílení na relativně méně chráněné oblasti,“ varuje Stehlík před možným nebezpečím.

Jeho varování přichází v době, kdy ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) upozorňuje, že nejsou žádné informace o tom, že by se teroristický útok na území ČR skutečně chystal.

Chovanec navíc nedávný útok v Mnichově označil za izolovaný čin, kvůli kterému není důvod zvyšovat bezpečnostní opatření. Česko je již delší dobu na prvním stupni ohrožení ze čtyř. Což přineslo například zvýšené kontroly na letištích. Chovanec či ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se však snaží obavy Čechů mírnit.

Útoky „osamělých aktérů“. Kolář: Činy zoufalců s jejich mindráky

Geograficky se ale teror českým hranicím přiblížil. To však není dle Stehlíka zásadní. „Hrozba islamistického terorismu v tomto ohledu nezná hranic. Šíří se totiž i na internetu. Z toho důvodu to, že se terorismus na mapě přiblížil k České republice, neboť se děje v Německu, nutně neznamená, že se ta hrozba najednou týká ČR více, než se jí týkala v minulosti. Naopak. ČR je dlouhodobě uváděna jako cíl Islámským státem, mj. i kvůli tomu, že se aktivně zapojuje do bojů proti IS,“ řekl Stehlík Blesk.cz.

Atentátníky jako toho mnichovského označuje za osamělé aktéry. Podobná náhlá radikalizace může hrozit podle něj v konečném důsledku i u nás.

„Radikalizace směrem k militantnímu islamismu se šíří i skrze sociální sítě. Jistě, máme tady radikalizaci v západní Evropě a jsou určité faktory, které ji zvyšují, např. role identity, vyloučení, rozhořčení. A tyto faktory jsou osobní a velmi unikátní pro každého jednotlivce. Ale nelze vyloučit, že podobné faktory se setkají i u někoho, kdo žije v České republice či jiných zemích střední a východní Evropy,“ poznamenal Stehlík.

Někdejší velvyslanec v USA i Rusku Petr Kolář, diplomat a dnes předseda Iniciativy pro evropské hodnoty, k tomuto dodává: „Teroristický útok v Mnichově je zjevně čin zoufalce. Tento jev vidíme v Evropě stále častěji. Jsou to lidé, kteří své mindráky, komplexy, deviace či šílenství povyšují na ideologii a zaštiťují se vyšším principem absurdní služby vlastní zvrácené představě víry.

Lze se bránit? Nesmíme se bát, apeluje diplomat

Podle Koláře je důležité nebát se a nenechat se paralyzovat strachem. „Díky našemu strachu nachází tito jedinci oporu a ospravedlnění svých zvráceností. Konají tak s vidinou, že jejich jindy naprosto nezajímavá existence bude oslavována, že z nich budou mučedníci, jejich fotografie oběhne svět a z okraje společnosti se dostanou do povědomí každé domácnosti,“ upozorňuje Kolář. 

Podle něj se musíme naučit žít v ohrožení a nehroutit se ze ztráty jistot, které jsme stejně nikdy neměli. „Není důvod k panice, je čas se probrat,“ míní Kolář.

Stehlík doplňuje, že je nyní zapotřebí reforma imigrační a azylové politiky, ale také posílení bezpečnostní a informační kapacity bezpečnostních složek či protiradikalizačních opatření. „To znamená odstraňování islamistické propagandy online i offline, ale třeba i práci na osobní úrovni s lidmi, kteří jsou náchylní směrem k radikalismu a směrem k islamismu,“ vysvětluje pro Blesk.cz Stehlík.

Jako důležitou vidí i roli vzdělávání a osvěty. „Je důležité se zaměřit na hodnotovou integraci ve školách, integračních programech atd., kdy příchozí imigranti musí přijmout hodnoty evropských civilizací. Zde se bavíme o osobní svobodě, lidské důstojnosti, rovnoprávnosti, ale i dalších hodnotách jako je sekularismus, tolerance, pokud ne respekt, pro ateismus i jiné menšiny jako třeba LGBT komunity,“ dodává.

Bezpečnost v Evropě bude tématem 7. dílu pořadu Blesku S prezidentem v Lánech. Rozhovor s Milošem Zemanem sledujte v neděli 31. 7. od 11:00 na Blesk.cz

11karel11 ( 27. července 2016 14:35 )

Ani jednoho uprchlíka. Za dobrotu na žebrotu. Peníze raději dejte matkám samoživitelkám a důchodcům.. Co se děje v Německu, žádný vděk, jen útoky. A bude hůř, postavte hranice a chraňte naši zemi. Dřív než bude pozdě.

pomoc-hori ( 27. července 2016 11:27 )

Chovanec ví ho..v.n.o!!

ad-ga ( 27. července 2016 07:15 )

A ještě je k nám dotáhnou, naši slavní politici - koho se ptali? Napřed referendum, jestli takový národ tady chceme .máme se bát, že nás budou podřezávat? To nám jednou naše děti pěkně poděkují.

pekaaaros ( 27. července 2016 07:13 )

Chovanec (ČSSD) upozorňuje, že nejsou žádné informace o tom, že by se teroristický útok na území ČR skutečně chystal." No tak to jsme hnedka klidnější. . Já vám říkám, že zatím strkám hlavu do písku. ale jakmile se to začne dít v ČR, tak půjdu proti našim demagogům hájícím migranty. stejnak to většinou dělá z ješitné pohnutky uškodit Zemanovi. Co si myslí Zeman, já si automaticky a strojově nemyslím, i kdyby měl svatosvatou pravdu. tak to prostě je. tihle antizemanovci jdou přes mrtvoly. a za to je v případě útoku bude čekat postih.

Bedoslav ( 27. července 2016 07:07 )

Čtěte pozorně, voliči. A o něco výš si všimněte i nadpisu: "Do Česka míří 80 Syřanů" ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa