Prudké lijáky potrápily Prahu v úterý 26. července. Ve Vysočanské po této průtrži mračen zůstal na silnici více než čtyřmetrový kráter, který v místě stále komplikuje dopravu. Vysočanskou ulici silničáři uzavřeli až po ulici Nad Flajšnerkou, přičemž k propadu došlo na úrovni autobusové zastávky Nad Jetelkou.

Ve Vysočanské ulici se uprostřed vozovky vytvořil obrovský kráter.
Autor: aktu.cz

Tisková mluvčí Technické správy komunikací hlavního města Prahy Barbora Lišková redakci Blesk.cz prozradila, že tuto situaci řeší Pražské vodovody a kanalizace (PVK). Podle Liškové k takovým propadům silnice totiž zpravidla dochází v případě, že pod silnicí se nacházejí duté prostory s inženýrskými sítěmi.

Autobusová zatávka Nad Jetelkou, u které k propadu vozovky došlo.
Autor: Googlemaps

„Prudký proud vody způsobil, že se zbortilo několik metrů stoky a vznikla kaverna, neboli dutina,“ uvádí za PVK Jitka Fialová. „Bezprostřední nebezpečí dalších propadů nehrozí. V současné chvíli se provádí zabezpečení kaverny, dále se provádí průzkumné práce, na místě je i georadar, který mapuje statiku okolních terénů a stok,“ vysvětlila aktuální situaci Fialová.

Náhlý vznik dutiny dle vyjádření PVK naštěstí nemá vliv na odvádění odpadních vod, protože bylo přesměrováno a zajišťují ho boční stoky.

Podle Jitky Fialové po ukončení průzkumných prací vznikne projekt na sanaci celé havárie. Až poté bude možné určit termín ukončení uzavírky Vysočanské ulice, opravy prý ale určitě potrvají několik měsíců. Jitka Fialová aktuální informace redakci Blesk.cz potvrdila ve čtvrtek 28. července. V současnosti není jasné, jak dlouho budou tyto práce omezovat povrchovou dopravu po silnici. Už teď ale PVK potvrzují, že škody půjdou do desítek milionů korun.

Podívejte se, jak déšť zaplavil Prahu:

Fotogalerie
29 fotografií