Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na přejezdech letos zemřelo 2x víc Čechů, nejčastěji umírají vlastní chybou

Autor: bru/ČTK - 
28. července 2016
15:35

Při nehodách na železnici zemřelo v prvním pololetí letošního roku 110 lidí, meziročně zhruba o desetinu více. Počet obětí nehod na přejezdech vzrostl více než dvojnásobně, úmrtí po srážkách s lidmi jinde na tratích bylo zhruba stejně jako loni. Vyplývá to z údajů, které dnes na svém webu zveřejnila Drážní inspekce.

Od ledna do června zahynulo při nehodách na železnici celkem 110 lidí, loni to bylo za stejné období 99. Nehody na přejezdech si loni vyžádaly devět životů, letos 21. Obětí srážek na železnici mimo přejezdy ubylo z loňských 90 na letošních 89.

Zemřelých na železničních přejezdech prudce přibylo navzdory tomu, že počet nehod stoupl proti loňsku jenom o čtyři na 82. Třeba letos v lednu a březnu skončila tragicky zhruba každá druhá srážka na přejezdu. Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal již dříve řekl, že nejvíce letošních havárií na přejezdech, zhruba dvě pětiny, se stalo na místech s výstražnými světly bez závor. „V naprosté většině těchto nehod byla odpovědnost na straně řidičů,“ doplnil Drápal.

Do paměti Čechů se zaryla především nehoda na přejezdu ve Studénce. Jak jsou na tom zranění dnes? A co se stalo s přejezdem? To vše čtěte ZDE.

Drážní úřad, který na drahách vykonává státní dozor, provedl v prvním pololetí 790 kontrol u 101 subjektů. Nedostatky nalezl téměř ve 200 případech, jejich odstranění zabralo kontrolovaným pouze několik dní. Mezi závažnější závady patřily nedostatečné rozhledové poměry u železničních přejezdů či stromy a keře zasahující do těsné blízkosti tratí.

Inspektory Drážního úřadu je možné potkat na železniční dráze, tramvajových tratích, lanové dráze, trolejbusových linkách a v metru.

Podívejte se na děsivé fotografie z nehod na přejezdech:

deep_ass_flsting ( 28. července 2016 19:10 )

Za přestupek se do vězení nechodí, debile!

jirik112 ( 28. července 2016 15:47 )

Všude je spousta kamer. Tak proč naše skvělá justice nevyužije ty, které jsou u železničních přajezdů a nedává za vjezd na červenou maximální možné tresty. Pokud si pár lidí půjde sednout za tento "přestupek" na 5 - 10 let, tak je to přejde.

Zobrazit celou diskusi