Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Česko rozezní zvony za zavražděného kněze. Biskupové: Útoků na nás přibývá

Autor: bru/ČTK - 
29. července 2016
18:48

Čeští biskupové vyzvali kněze české i moravské církevní provincie, aby rozezněním zvonů ve svých farnostech uctili památku kněze zavražděného před několika dny ve Francii. Vzpomínka na oběť brutálního násilí se uskuteční v den jeho pohřbu 2. srpna v 15:00. Na svém webu to uvedla Česká biskupská konference.

Dvojice vyzbrojená noži vtrhla do kostela v severofrancouzském Saint-Étienne de Rouvray během úterní dopolední mše, držela v zajetí šest lidí a zavraždila šestaosmdesátiletého kněze Jacquesa Hamela. Policisté útočníky zastřelili, když s rukojmími vyšli z kostela. K činu se přihlásila organizace Islámský stát.

Hlas zvonů a modlitba je výrazem lítosti nad krutým činem, ale také apelem k míru a připomínkou umučení našeho Pána, v jehož náruči tento mučedník spočinul. Otec (Jacques) Hamel zasvětil svůj život službě Bohu a zahynul při výkonu svého povolání,“ uvádějí pod výzvou podepsaní pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka a olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Hamel jako kněz působil v řadě farností, po dovršení 75 let měl odejít do důchodu, ale na jeho žádost mu bylo umožněno, aby dále setrval se svými farníky a pomáhal novému faráři.

Chceme připomenout, že nešlo o výjimečný čin osamělého šílence, ale o čin, který jen dovršil stále narůstající počet útoků na křesťanské kostely, modlitebny a synagogy po celé Evropě,“ uvádějí biskupové. O zmíněných útocích podle nich většinou mlčí jak média, tak politici. „Jen ve Francii bylo v roce 2014 zaznamenáno na 600 takovýchto útoků žhářství, vandalismu a podobně, což v těchto dnech vyvrcholilo i lidskými oběťmi. Meziročně šlo o osmdesátiprocentní navýšení takovýchto útoků. Vzpomínáme nejen na umučeného kněze, ale i na řeholnici, která byla těžce zraněna,“ stojí ve výzvě.

 

marlen52 ( 29. července 2016 21:24 )

hlavně že se jich papež v Polsku ještě zastával nechápu to

buban ( 29. července 2016 20:47 )

P. S.: případně by nebylo od věci na hraniční čáru umístit vepříny, či chovné stanice pitbulů, vlčáků...i když, fanatikům by to možná bylo jedno.

buban ( 29. července 2016 20:41 )

No tak hlavně aby ty zvony zněly tak silně hlasitě, aby odradily ty plachetkáře do Česka vůbec vstoupit.

milofr ( 29. července 2016 19:54 )

 Poděkujte tomu vašemu "ŠÉFOVI" ve Vatikánu za to líbání smradlavech musli*skejch nohou a navíc nikdo rozumný vás litovat nebude za to zlo co ste tady za ty staletí napáchali na obyčejných lidech

buban ( 29. července 2016 19:45 )

Ač nerada přiznávám, že jste lepší.

Zobrazit celou diskusi