Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí nově platí pro Prahu, střední Čechy, Karlovarský, Plzeňský, Ústecký a část Libereckého kraje od dnešních 13:00 do 20:00. V neděli k tomu pak přibudou ještě kraje Jihočeský, Pardubický a Královéhradecký, časové rozpětí výstrahy zůstane stejné jako v sobotu.

Nejvyšší denní maxima v Čechách budou stoupat nad 31 stupňů Celsia. Nejvyšší odpolední teploty dosáhnou v sobotu v severozápadní polovině Čech 29 až 33 stupňů, v neděli na většině území Čech 30 až 34 stupňů. „Předpokládáme, že maximální teploty v rámci intervalů budou dosahovány v nížinách a pánvích. K ochlazení dojde za studenou frontou během pondělí,“ uvedli meteorologové.

Lidé by se měli snažit předejít přehřátí a dehydrataci organismu tím, že omezí fyzickou zátěž, nebudou pobývat na slunci zejména přes poledne a odpoledne a budou pít neslazené nealkoholické nápoje bez kofeinu, nejlépe neperlivé.

SLEDUJTE METEORADAR

Velmi nebezpečné je nechávat děti i zvířata na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech. Při pobytu na přímém slunci doporučují odborníci používat krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle a pokrývku hlavy. Horko může způsobit zdravotní potíže hlavně malým dětem, seniorům a nemocným lidem.

Fotogalerie
27 fotografií