Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Úřad pomůže Hillary: Kompromitující data zveřejní až po volbách

Autor: mb - 
30. srpna 2016
06:02

Data, která mohou kompromitovat tehdejší ministryni zahraničí a současnou kandidátku na post prezidenta USA Hillary Clintonovou (69), zveřejní ministerstvo zahraničí asi až po prezidentských volbách v prosinci. Informaci zveřejnila tisková agentura AP. Podle mediálních expertů kampani Clintonové pomáhají i mediální korporace.

Zhruba 2700 stránek týkajících se Hillary Clintonové v době, kdy zastávala funkci ministryně zahraničí, bude zřejmě zveřejněno až koncem prosince. Tak reagovali právníci ministerstva na žádost novinářů z tiskové agentury AP ohledně zveřejnění dokumentů.

Dokumenty by mohly vrhnout více světla na kauzu, kdy se Clintonová údajně setkávala prioritně s dárci, kteří poskytli finanční dar Clinton foundation. „Nejméně 85 ze 154 lidí, kteří se privátně sešli nebo měli telefonní konverzaci s Clintonovu v době, kdy vedla ministerstvo zahraničí, darovalo její charitě nebo s ní spojeným mezinárodním programům finance. Jedná se o neobyčejně vysoké číslo (platících dárců), což naznačuje možný střet zájmů,“ píše se ve zprávě tiskové agentury AP.

Clinton foundation získala od 85 dárců celkem 156 milionů (zhruba 3,7 miliardy Kč). Více než 20 lidí darovalo rovnou přes milion dolarů (24 milionů Kč).

Zveřejnění dat ministerstva zahraničí až po prezidentských volbách v prosinci okamžitě zkritizoval volební tým protikandidáta Donalda Trumpa (70). „Voliči si zaslouží dozvědět se pravdu před tím, než budou hlasovat,“ řekl Trumpův mluvčí Jason Miller a rozhodnutí ministerstva označil za „nepřijatelné“.

Samotná tisková agentura AP pak označuje jednání Clintonové na „hranici dovoleného“. „Četnost shod ukazuje na souvislost darů a možnosti setkat se s ministryní zahraničí. Vzbuzuje to dojem, že finanční dar nadaci Clintonových byla cena za setkání s Clintonovou,“ píše AP.

Zpráva AP rozzuřila volební tým Clintonové, který ji nazval „pobuřující“. Dle štábu Hillary Clintonové do setkání tisková agentura nezapočítala schůzky s diplomaty a úředníky. Tehdejší ministryně zahraničí by prý naopak měla být pochválena, protože „svolila k osobním setkáním nehledě na to, že měla nabitý program.“

Ačkoliv volební tým Clintonové napadl zprávu AP, známá mediální osobnost Michael Lebron (58) tvrdí, že mainstreamová média obvykle straní Hillary Clintonové. „Doposud neměla média zájem, až nyní… Vypadá to, jako kdyby hlavní americká média fungovala skoro jako agenti, aparátčíci či partneři (předvolební) kampaně Clintonové. Každý článek, obvinění, cokoliv, co může uškodit nebo být pro Clintonovou nepohodlné či problematické, je naprosto ignorováno,“ myslí si Lebron.

V minulosti ovšem americká média o skandálech spojených s Clintonovou informovala. Za všechny stačí připomenout například tzv. e-mailovou kauzu nebo případ, kdy Hillary Clintonová lhala o situaci v bývalé Jugoslávii. Před novináři prohlásila, že musela „doslova utíkat před palbou snipera“ při oficiální vítací ceremonii na letišti v Bosně. Ze lži ji usvědčila až archivní nahrávka americké televizní stanice. Na ní je vidět, jak se tehdejší ministryně zahraničí v klidu a vesele fotí na letišti s dětmi poté, co vystoupila z vládního letadla.

joudajoudovy ( 30. srpna 2016 09:08 )

v usa nejde o zvoleni ci nezvoleni nejakeho trampa ci george unknowna (jiri neznamy), ale minuly i soucasny establishment nedovoli, aby nekdo cizi se dostal k materialum, kterymi klamou cely svet, vcetne zmanipulovanych ovcoidnich amiku.

deep_ass_flsting ( 30. srpna 2016 07:41 )

Místo toho, aby pořádně vykouřila toho svýho úchyla, tak se sere do funkce, na kterou nemá, kráva blbá!

st.rec ( 30. srpna 2016 06:30 )

Skvělé řešení,zvolte ji a potom se dozvíte jaký šmejd to je.Doufám že to většina USáků prokoukne.

Zobrazit celou diskusi