Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Příběhy z trosek: „Nemohl jsem najít dítě, pak jsem viděl tu nožičku.“

Video se připravuje ...
Autor: Klára Brunclíková, ČTK - 
29. srpna 2016
21:10

Vyhrabali se ze sutin a přežili. Teď vypráví své neuvěřitelné příběhy. Pro otce dvou dětí Giovacchina Murriho bylo po zemětřesení nejdůležitější zachránit své potomky. Syna našel snadno, dcera se mu ale v rozpadlém domě ztratila. Stála vedle něj, když se s krvavýma nohama konečně dostal ven z trosek? A jak lidé zvládají ztrátu rodin a blízkých přátel?

Všechno se zhroutilo,“ začíná své vyprávění Giovacchio. „Měl jsem tam dvě malé děti, jedno pětileté a druhé čtyřleté. Jedno z nich jsem nemohl najít. Snažil jsem se ji najít, ale nemohl jsem, tak jsem se rozhodl, že všechno dám do záchrany syna. Pak se mi ale podařilo otevřít jednu z místností,“ popisuje dál hrůzu, kterou při zemětřesení prožil.

S hledáním mu pomáhal i syn, bylo ale dlouho neúspěšné. „Nemohli jsme ji najít. A pak jsme viděli malou nožičku. Tak jsme ji vytáhli a podařilo se nám dostat dolů po schodech. Byli jsme nazí a pořezali jsme si nohy o sklo,“ svěřil se Giovacchio se šťastným koncem.

Poslechněte si, jaké hrůzy při zemětřesení prožili další lidé:

Video  Příběhy lidí, kteří přežili zemětřesení.  - Reuters
Video se připravuje ...

V troskách stále hledají těla

Italští hasiči vyprostili v pondělí ráno tělo ženy z trosek hotelu Roma ve vesnici Amatrice v centrální části země, kterou před pěti dny postihlo zničující zemětřesení. Vytažení mrtvé si vyžádalo tři dny nepřetržité práce. Úřední počet obětí katastrofy je 290.

Žena spala v prvním patře, když zemětřesení o síle 6,2 stupně zbořilo nad ránem hotel. Její tělo se ocitlo pod čtyřmetrovou vrstvou sutin. Záchranáři museli přeřezat spadlé nosníky budovy, které jim ležely v cestě. V troskách hotelu jsou ještě dvě těla.

Stále pokračuje pátrání po deseti lidech, kteří jsou pohřešováni v obci Amatrice, kde bylo potvrzeno 229 mrtvých. Dalších 11 zahynulo v Accumoli a 50 v Pescara del Tronto.

2500 lidí je po zemětřesení bez domova

Kolem 2500 lidí bylo nuceno opustit své domovy po prvních otřesech. Nyní žijí v nouzových stanových táborech, kde bydlí při nočních teplotách kolem deseti stupňů Celsia. Do měsíce je chce vláda začít přestěhovávat do dřevěných novostaveb. Ty by však měly být všechny postaveny až do tří až čtyř měsíců. Navíc celkově ztratilo střechu nad hlavou přes 10 000 lidí; většina ale našla místo buď u příbuzných, nebo v penzionech či klášterech.

Jak ničivé bylo zemětřesení?

Celkově bylo zaznamenáno přes 2000 záchvěvů v následujících hodinách i dnech. Nejslabší otřesy dosáhly síly 3,5 stupně, upozornily úřady.

Další státní pohřby a velká smuteční ceremonie za oběti se v Amatrice uskuteční v úterý večer. Původně se měl obřad konat v 60 kilometrů vzdáleném městě Rieti, ale pozůstalí protestovali natolik hlasitě, že úřady nakonec místo konání pietního aktu na poslední chvíli změnily. „Pohřeb obětí se uskuteční v Amatrice, jak to požadoval starosta a celá obec. A je to tak správné,“ uvedl dnes na Twitteru italský premiér Matteo Renzi, který se ceremonie osobně zúčastní.

Zobrazit celou diskusi