Uzavření výjezdů z Tunelového komplexu Blanka v Dejvicích v neděli testovali odborníci v souvislosti s předimenzovanou dopravou kolem Vítězného náměstí. Praha 6 si totiž přála výjezdy na Prašný most dlouhodobě uzavřít, k tomu ale nedojde. Místo toho budou moci dispečeři kdykoliv rozhodnout o tom, že se výjezd uzavře.

„Technická správa komunikací s policií vyhodnotila, že lze provést uzavření tunelu na základě rozhodnutí dispečera a dispečinku ve chvílích, kdy situace na Prašném mostě a dalších ulicích je špatná. Poté může uzavřít výjezd – tedy v těch největších špičkách,“ řekl pro ČT24 radní pro dopravu pražského magistrátu Petr Dolínek.

Korunovační ulice strůjcem kolon

Po dobu rekonstrukce Korunovační ulice (pozn. redakce do 31. prosince 2016) musejí řidiči využívat k příjezdu a odjezdu z Dejvic téměř jedinou hlavní silnici, kterou je Svatovítská a popřípadě Československé armády. To vyvolalo na mnoha místech v Praze 6 nekonečné kolony.

Ucpaná Svatovítská ulice
Autor: Alexandr Malachovský

„Problém není ve výjezdu, ale na všech komunikacích, které jsou okolo Prašného mostu. Křižovatky jsou nyní přehlcené, a to řádově v desítkách procent frekventovanější, než když Korunovační ulice nebyla uzavřená,“ pokračuje Dolínek.

„Rozhodnout o uzavření může dispečer kdykoli. Situace se tak může rychle změnit. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) se musí domluvit s velitelem dopravní policie v Praze a prodiskutovat s ním jeho představy,“ doplnil dále radní pro dopravu.

Problémy při testování

V neděli dopoledne od 7 do 11 hodin, kdy je doprava v Praze nejmírnější, se uzavření výjezdů testovalo. Avšak i přes nízký provoz došlo k několika problémům. Největším z nich bylo, že téměř 50 aut do zákazu vjezdu i tak vjelo, a některá z nich dokonce začala couvat zpět.

To je ale velice nebezpečné a řidiči, kteří by se do takovéto situace dostali, mají raději počkat u výjezdu a ve chvílích, kdy nebude provoz tak velký, vyjet směrem k Hradčanské do ulice Milady Horákové a v žádném případě se neotáčet nebo necouvat.

Fotogalerie
17 fotografií