Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Výběr mýta zas pod palcem Kapsche? „Nezákonné,“ stěžuje si slovenský rival

Autor: ČTK, Mii - 
26. září 2016
10:50

Problémy s provozováním mýtného systému v Česku zřejmě nejsou u konce. Společnost SkyToll se kvůli prodloužení smlouvy mezi státem a firmou Kapsch obrátila na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ministerstvo vedené Danem Ťokem (za ANO) podle ní mimo jiné porušilo zákon při vedení jednacího řízení bez uveřejnění i při samotném podpisu smlouvy s Kapschem. Navrhuje proto antimonopolnímu úřadu, aby zakázal plnění této smlouvy. ČTK to v pondělí sdělila firma v tiskové zprávě.

Firma SkyToll provozuje mýtný systém na Slovensku. Proti prodloužení smlouvy státu s Kapschem se staví dlouhodobě a už dříve oznámila, že postup ministerstva dopravy napadne. Kritizovali ho i zástupci opozice a koaliční ČSSD, a to kvůli tomu, že ministerstvo nezajistilo provoz mýta po skončení letošního roku prostřednictvím otevřené soutěže.

Matěj Okáli, předseda představenstva SkyToll, se domnívá, že ministerstvo se při podpisu smlouvy s Kapschem dopustilo řady nezákonných kroků. „Ve stručnosti je lze rozdělit do pěti skupin, a to nesplnění zákonných důvodů pro vypsání jednacího řízení bez uveřejnění, porušení zákazu uzavřít smlouvu v takzvané blokační lhůtě, hrubé porušení zákonných pravidel pro vedení jednacího řízení bez uveřejnění, hrubé omezení hospodářské soutěže na daném segmentu trhu a účelový postup při zadávání veřejné zakázky, který odporuje obvyklým zvyklostem,“ uvedl v pondělí Okáli.

Ťok: Je to jen začátek  

Původní kontrakt s Kapschem vyprší na konci letošního roku a ministerstvo dopravy nestihlo najít pokračovatele provozu v řádném výběrovém řízení. Podle ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) prodloužení dosavadní smlouvy otevře cestu k přípravě otevřené a technologicky neutrální soutěže na další správu mýtného systému. Nový dodatek má zároveň umožnit hladký přechod systému na nového provozovatele. Za předpokládané tříleté prodloužení smlouvy získá Kapsch nejvýše 5,269 miliardy korun.

Mýtné brány fungují v Česku od roku 2007 na více než 1400 kilometrech dálnic, vysokorychlostních silnic a vybraných částech silnic první třídy. Za devět let provozu se na mýtném vybralo téměř 70 miliard Kč, přičemž za rok 2015 to bylo 9,7 miliardy korun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi