Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Dělá si armáda legraci? České vojáky krmili polévkou pro muslimy

Autor: Marcel Mihalik - 
28. září 2016
16:16

Co má dodat českým vojákům sílu? Instantní šmakuláda z Vietnamu za 3,90 Kč! Obránci vlasti tuhle polévku navíc fasovali v halal verzi, tedy ze surovin blahořečených Alláhem! Vědí o tomhle zvláštním jídelníčku svých podřízených dobře živení generálové?

„Je to v posledních měsících naprosto běžný jev. Ale když máte hlad, sníte všechno,“ popsal Blesku situaci voják, který si ale přál zůstat v anonymitě. Důkaz o tom, jaký proviant čeští vojáci na cvičení fasují, tak místo něj dala poslankyně a členka sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová (42, ODS).

K obrázkům vietnamské instantní kuřecí polévky z pytlíku, které pověsila na Facebook, mimo jiné napsala: „Zavřela bych provianťáka na týden do ubikace a dávala mu ji každý den. Proboha, proč halal? Tohle se fakt zásobovačům hodně nepovedlo! Nemluvě o tom, že výživová hodnota je mizerná a pro vojáky zcela nevhodná.“ To potvrzuje i dietolog Petr Havlíček, který by každodenní konzumaci polévky považoval za nezdravou. „Při ojedinělé akci v polních podmínkách ale toto jídlo splní účel,“ myslí si Havlíček.

»Vietnamská specialita« dá vojákovi jen 4 gramy bílkovin, sacharidů 30 gramů a tuků 9,5 gramu. Navíc mu pošle do těla různá škodlivá dochucovadla, jako například životu nebezpečný L-glutaman sodný, který se používá jako přísada pro psí a kočičí žrádlo, nebo inosinan sodný, jenž zvyšuje koncentraci kyseliny močové v tkáních, krevní plazmě a moči.

"Co a proč vojáci jedí, musí říct hlavně na generálním štábu,“ bránil se mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Blesk se proto obrátil na Generální štáb Armády České republiky, aby nutričně vyčpělou stravu zdůvodnil.

Od plukovníka Jana Šulce jsme se dozvěděli, že vietnamskou polévku objednal pro své mužstvo útvar ze Žatce sám: „Centrálně jsou pro potřebu operačních zásob pořizovány k zajištění studené stravy pro příslušníky AČR pouze »bojové« dávky potravin. Konkrétně tyto polévky VIMI obdržel mezi ostatními položkami 41. mechanizovaný prapor od cateringové společnosti na základě uzavřené smlouvy o zajištění stravování. Polévka byla v soupisu, který byl předložen útvaru, deklarována jako: kuřecí polévka instantní.“ Jinými slovy – buď proviantního důstojníka v Žatci omámila nízká cena, nebo netuší, že rozpustné polévky jsou srovnatelné se soupravou Malý chemik.

joudajoudovy ( 29. září 2016 07:13 )

cesti vojaci si pozvolna zvykaji na nove poradky.... kdy bude alahstina urednim jazykem?

hejhej ( 28. září 2016 19:46 )

To je už je vrchol, dávat českým vojákům islámské žrádlo. Všem muslimům . kteří žijí včesku by mělo být narváno do huby vepřové. Pokud je nesní, deportovat.

marti33 ( 28. září 2016 19:19 )

Tak hlavně to znamená že "někdo" opět upřednostňuje vietnamce při dodávkách pro stát. Už to bylo vidět na školních jídelnách. Holt někdo má zájem aby tady vznikla bohatá střední nebílá vrstva.

kjanickaaa ( 28. září 2016 18:59 )

 Zeptejte se rovnou AČR jeste na to, jak zabezpečila "misi" v Iráku pro výuku Iráčanů na L159. Co řekli do TV zástupci ACR byla jedna velká lež.

moiaza ( 28. září 2016 18:12 )

 Naše armáda je spolek komiků. Tak proč by si neměla dělat legraci? Pod vedením komedianta se ani nedá od tohoto spolku nic kloudného očekávat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa