V pátek si budeme užívat jasného počasí a teploty budou připomínat léto – budou se pohybovat mezi 22 až 26 stupni. 

V sobotu bude obloha jasná, postupně se ale začne zatahovat. Teploty budou stále příjemné, kolem 21 až 25 °C.

V neděli se připravte na oblačnou oblohu a déšť, na východě se objeví bouřky. Teploty výrazně klesnou na 15 až 19 °C.

V pondělí bude pršet a už nás čeká pravé podzimní počasí. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat okolo 13 až 17 °C.

V úterý bude oblačno a v noci se místy objeví přízemní mrazíky. Připravte si teplejší oblečení, teploty vystoupají na pouhých 11 až 16 °C.

Pozor na požáry

Kvůli nadprůměrně teplému počasí bez srážek hrozí v Česku požáry, zejména v Praze a okolí, východních Čechách a na jižní Moravě. Lidé by proto neměli vypalovat trávu a rozdělávat oheň v přírodě. Riziko se sníží až o víkendu s příchodem místních přeháněk a občasného deště.

Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí ode dneška do sobotního večera v Pardubickém a Královéhradeckém kraji, Praze a okresech Praha-západ, Praha-východ, Kolín, Nymburk a Kutná Hora. Až do nedělního večera bude riziko požárů podle meteorologů trvat v Jihomoravském kraji, na Uherskohradišťsku, Zlínsku, Kroměřížsku, Přerovsku a Prostějovsku. Až do závěru víkendu hrozí požáry také na Jihlavsku, Třebíčsku, Havlíčkobrodsku a Žďársku.


Vodáci to letos mají těžké

Průtoky v českých řekách zůstávají většinou stále nízké, příliš nepomohl ani sporadický déšť. Největší sucho trápí vodáky ve východních Čechách a na Moravě. O něco lépe jsou na tom jižní a západní Čechy.

Sjízdná je Vltava pod Vyšším Brodem a také Otava od Sušice. Vypouštění vody z rybníků pomohlo Lužnici, která je splavná v celém toku včetně peřejnatého úseku pod Táborem. Ze stejných důvodů má dobrou vodu i přítok Lužnice Nežárka.

Berounka s Ohří jsou dobře sjízdné v obvyklých úsecích, tedy Berounka od Plzně a Ohře od Chebu, uvedl Vojtěch Jančar z českého kanoistického svazu. „Pozor na opravy jezů, které se začínají někde projevovat,“ dodal.

Naopak téměř na suchu je Sázava. Pod Týnec se vyjet prakticky nedá a střední tok nabízí jenom jez a pod ním mělčinu. Nedostatek vody trápí Sázavu na konci sezony v posledních letech stále častěji.

Na Moravě je situace ještě horší. Splavné jsou jen střední a dolní tok Moravy a totéž platí o Dyji, kde lze vyplout od Znojma a pokračovat třeba až do Moravy a po ní do Dunaje.

Fotogalerie
40 fotografií