Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Spojené státy obvinily ruského hackera, který byl dopaden v Praze, a žádají o jeho vydání!

Policie dopadla hledaného hackera v Praze.
Policie dopadla hledaného hackera v Praze.  (Autor: reprofoto nova)
Autor: ČTK - 
22. října 2016
08:35

Velká porota kalifornského federálního soudu obvinila Rusa zadrženého tento měsíc v České republice z toho, že napadl počítače patřící firmám LinkedIn, Dropbox a Formspring. Podle agentury Reuters to oznámilo americké ministerstvo spravedlnosti.

Jevgenij Nikulin byl 5. října zatčen v České republice a zůstává zde ve vazbě. Jeho vydání do USA má posoudit pražský městský soud. Pokud ho pravomocně povolí, rozhodne ministr spravedlnosti. Zatím není jasné, zda americké úřady zahájily řízení o vydání Nikulina do USA, aby zde stanul před soudem. Není ani jasné, kdo bude zastupovat Nikulina při řízení, dodal Reuters.

Obžaloba viní Nikulina ve třech bodech z počítačových vniknutí, dvou případech úmyslného přenosu informací, kódů nebo příkazů, které způsobily škody chráněnému počítači, ve dvou bodech z násilné krádeže identity, z obchodu s neautorizovaným přístupem k zařízení a spiknutí. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová tento týden uvedla, že Rusko udělá všechno pro to, aby zabránilo vydání údajného ruského hackera z České republiky do Spojených států.

V minulosti Moskva ostře protestovala proti zadržení a vydání svých občanů americké justici, ať šlo o obchodníka se zbraněmi Viktora Buta, či o pilota Konstantina Jarošenka, který byl v USA odsouzen za pašování drog. But byl zadržen v roce 2008 v Thajsku, když padl do léčky zosnované americkými agenty. Ve Spojených státech si má podle rozsudku z roku 2012 odsedět 25 let.

marais ( 23. října 2016 12:29 )

tgbg...a ty jsi čí placený špion na diskuze v Blesku? Kolik ti to vynáší?

tgbg ( 22. října 2016 16:09 )

Tento ruský špion, fašistický rozvraceč světa podléhá samotnému Putlerovi , kterému nejde o nic jiného než rozpoutat válku na našem území tak, aby se válka nedotkla samotného nacistického Ruska . Již při okupaci Československa měli rusáci enormní zájem o naše území. Zrádcovští komunisti jim u nás dovolili vydrancovat naše největší nerostné bohatství-URAN. Díky bohu, že proti rusákům už nejsme sami jako v r.1968 a máme mocného spojence-USA. Z USA mají rusáci strach a nemůžou nás opět napadnout a povraždit tisíce lidí jako v minulosti. Bohužel si ruští imperialisti našli jinou oběť- Ukrajinu, kde již povraždili statisíce nevinných obyvatel. Na všech velvyslanectvích mají ruské hyeny své špiony KGB-FSB a snaží se náš stát pomocí kolaborantských komunistů opět rozvrátit a přivést do otroctví Ruska.

marais ( 22. října 2016 12:48 )

Nezdá se vám, že je to spíše vina firem , že nemají zabezpečeny počítačové systémy? Navíc Ten hacker to provedl asi před 5ti lety a dnes z toho dělají akci dne!

suov ( 22. října 2016 09:38 )

Velká porota soudu? A proč tady není co chce malá porota? Je to ruský občan, měl by být odevzdán do Ruska!!!

Zobrazit celou diskusi