Metro v Praze dočasně mimo provoz, oprava trati. Jednou za čas registrují Pražané tuto obligátní informaci a berou danou situaci jako fakt – metrem nelze jet, po úseku výluky je potřeba cestovat náhradní autobusovou dopravou. Co se ale skutečně během těchto situací v tunelech pražského metra děje?

Na úseku výluky metra trasy C se v současnosti mění dřevěné pražce za betonové. Dnem i nocí dělníci vymění celkem 452 pražců v oblasti mezi stanicemi Pražského povstání a Vyšehrad.

Dopravní podnik v tunelech metra mění dřevěné pražce za betonové.
Autor: ČTK/Deml Ondřej

Pražce tu jsou přes 40 let

Dřevěné pražce na trase C mezi stanicemi Florenc a Kačerov jsou z roku 1972. Jízda po nich není nebezpečná, pražce jsou ale náročné na údržbu. „Betonové pražce jsou upevněny speciální pružnou hmotou. Jízda po nich je pak tišší a klidnější,“ vysvětluje vedoucí provozu traťového hospodářství DPP Ivan Přibyl.

Dopravní podnik v tunelech metra mění dřevěné pražce za betonové.
Autor: ČTK/Deml Ondřej

Dřevěných pražců se v metru hlavního města musí vyměnit ještě 25 000 kusů. Likvidace jednoho pražce vyjde na zhruba 600 korun, dopravní podnik tedy ještě v průběhu dalších let čekají v tomto smyslu práce v hodnotě 15 milionů.

Bude se jezdit pomaleji

Zhruba do poloviny listopadu se bude v úseku výměny pražců jezdit rychlostí 40 km/h, běžně zde ale vlaky metra vyvinou až osmdesátikilometrovou rychlost.

Na trasách A a C pražského metra se původně nacházelo 36 000 dřevěných pražců, které se postupně mění. Na zelené trase je možné tyto práce provádět během noci za běžného provozu, na červené lince ale dochází ke komplikacím kvůli bezpečnosti.

„Na céčku je komplikovanější zabezpečovací zařízení, proto je k výměně potřeba výluka,“ uvádí Ivan Přibyl.

Uvedené práce omezují dopravu na trase C metra mezi stanicemi Muzeum a Kačerov, oblast dočasně obsluhují náhradní autobusy XC. Situace se bude opakovat i během následujícího prodlouženého víkendu. Podrobnosti kolem výluky sledujte na webu DPP.

Podívejte se, jak výměna pražců v pražském metru probíhá:

Fotogalerie
9 fotografií