Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Clintonová může způsobit 3. světovou válku, straší Američany Trump

Autor: Alexandr Božilov - 
26. října 2016
22:00

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump znovu zaútočil na svoji soupeřku v boji o Bílý dům – demokratku Hillary Clintonovou. Prohlásil, že její politika v Sýrii může způsobit 3. světovou válku. Zkritizoval také americký postup vůči Islámskému státu.

„Když budete poslouchat Hillary Clintonovou, budeme brzy ve 3. světové válce. Už nebojujeme jen se Sýrií, bojujeme se Sýrií, Ruskem a Íránem. A Rusko je jaderná mocnost,“ prohlásil Trump.

Republikán tak reagoval na plán Clintonové, která chce zavést nad Sýrií bezletovou zónu. Trumpovi dal v tomto ohledu částečně za pravdu také jeden z nejvyšších amerických vojenských velitelů – generál Joseph Dunford. Ten během svého projevu v Senátu varoval, že bezletová zóna může vyvolat konflikt s Ruskem v Sýrii: „V současné době, senátoři, pro nás obsazení celého vzdušného prostoru nad Sýrií znamená jít do války se Sýrií a Ruskem.“

Generál Joseph Dunford varuje, že vyhlášení bezletové zóny nad Sýrií může vést ke konfliktu s Ruskem. Generál Joseph Dunford varuje, že vyhlášení bezletové zóny nad Sýrií může vést ke konfliktu s Ruskem. | Reuters

Trump také zopakoval, že Američané by měli v Sýrii cílit primárně na Islámský stát místo toho, aby se snažili svrhnout syrského prezidenta Bašára Asada.

Kancelář Clintonové se ohradila proti Trumpově kritice. Připomněla, že experti na národní bezpečnost z řad republikánů i demokratů zpochybnili Trumpovu schopnost šéfovat americkým ozbrojeným silám.


„Ještě jednou, on (Trump) papouškuje to, co řekne Putin, a využívá obavy Američanů. Zatím ale nepředložil žádný plán týkající se zničení ISIS nebo zmenšení utrpení obyvatel Sýrie,“ uvedl ve svém prohlášení mluvčí Clintonové Jesse Lehrich.

Televizní stanice CNN ale připomíná, že Clintonová není ve svém názoru ohledně zavedení bezletové zóny nad Sýrií zcela konzistentní. Zatímco nyní tvrdí, že „bezletová zóna může zachránit mnoho životů a přispět k ukončení konfliktu“, před 3 lety podle zveřejněných dokumentů serverem Wikileaks pronesla během projevu pro bankéře z Goldman Sachs, že „bezletová zóna zabije mnoho Syřanů“.

st.rec ( 29. října 2016 08:11 )

To nebude strašení když ji vyšetřuje FBI.

Zobrazit celou diskusi