Občas to pod vámi křupne, led na brněnské přehradě ale patří v Brně k nejpevnějším. „Naměřil jsem 15 centimetrů. To by mělo dospělého člověka unést. Pro bezpečnost je totiž potřeba, aby měl led minimálně 12 centimetrů,“ uvedl Jiří Urbánek z poříční jednotky městské policie Brno.

Video
Video se připravuje ...

Strážník Petr Urbánek měří sílu ledu na brněnské přehradě. Naměřil 15 centimetrů. Hynek Zdeněk

Návštěvníci přehrady pravidelné kontroly strážníků vítají. „Je super, že to přeměřují. Patnáct centimetrů je slušné číslo. S dětmi bych si přesto ještě do středu přehrady netroufl,“ uvedl bruslař Antonín Řehoř.

Ještě vhodnější podmínky jsou podle strážníků v Mariánském údolí, kde je led silný 16 centimetrů. Pro bruslení je vhodný i Žebětínský rybník se 14 centimetry.


Fotogalerie
10 fotografií

Bruslaři by se ale měli zatím vyhnout Holáskům a Splavisku, kde je jen 8, resp. 7 cm ledu, což je opravdu málo. Opatrní by měli být lidé i na plochách se silnějším ledem.

„Naměřené hodnoty nejsou zárukou bezpečného pohybu po hladině. Přírodní vodní plochy jsou nevyzpytatelné a vrstvu ledu často narušují vodní proudy nebo bahenní plyny. Nelze garantovat ani to, že by měl led souvislou tloušťku po celé ploše,“ upozornil mluvčí strážníků Jakub Ghanem.