„Meteorologové čekají, že by mohlo napadnout až 25 centimetrů sněhu,“ uvedl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK.

Zhruba šestnáctikilometrový úsek silnice bude pro kamionovou dopravu uzavřený do odvolání. Silnice do Polska přes Harrachov se v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování dopravy na tomto úseku stačí jeden uvízlý kamion v kopci.


Šén nevyloučil, že v úterý bude pro nákladní dopravu uzavřená i další cesta do Polska, jde o silnici 13 přes Albrechtický kopec, Frýdlant a Habartice na Liberecku. „O jejím případném uzavření se rozhodne podle aktuální situace,“ dodal Šén. Řidiči kamionů jako objízdnou trasu mohou využít hraniční přechod v Hrádku nad Nisou na silnici I/35.

V Libereckém kraji začalo sněžit dnes ráno. Silničáři kvůli tomu před polednem uzavřeli pro nákladní vozy nad 3,5 tuny silnici třetí třídy přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu na Liberecku. Komunikace se tam nesolí a při sněžení ve stoupání často nákladní auta uvíznou a cestu zablokují.

Sněžení nebo smíšené přeháňky se vyskytují v celém kraji, i na hlavních tazích leží zbytky rozbředlého sněhu, a motoristé by proto měli být velmi opatrní.
Nejvíc by mělo podle meteorologů sněžit v noci na horách. V dalších dnech má sněžení pokračovat, v úterý odpoledne se navíc má přidat i vítr, který bude komplikovat údržbu komunikací a vytvářet sněhové jazyky a závěje.

Zima trápí řidiče:

Fotogalerie
11 fotografií