Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hasiči museli k popadaným stromům i nehodám. Jen ve středu vyjeli skoro 700x

Autor: ČTK, pet - 
5. ledna 2017
13:28

Hasiči v České republice zaznamenali ve středu 680 výjezdů, denní průměr je přitom 293 událostí. Důvodem bylo především sněžení a silný vítr. Hasiči nejčastěji vyjížděli k odstraňování popadaných stromů a dopravním nehodám. ČTK o tom ve čtvrtek informovala mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Počasí ve středu komplikovalo dopravu téměř v celém Česku. Na silnicích se tvořily sněhové jazyky a některé komunikace proto silničáři museli uzavřít. Dopravní nehody se ale většinou obešly bez vážnějších zranění. Výjimkou byla večerní havárie na Chrudimsku, při které zemřel jeden člověk. Problémy se sněhem řešili i železničáři a energetici, kteří museli odklízet popadané stromy z kolejí a drátů elektrického vedení.

K odstraňování popadaných stromů a větví vyjížděli hasiči 388krát, tyto zásahy tedy tvořily více než polovinu všech výjezdů. Nejvíc jich zaznamenali v Pardubickém, Libereckém, Královéhradeckém a Středočeském kraji.

Výjezdů k dopravním nehodám pak bylo 193, dlouhodobý denní průměr je 53. Při mnohých z nich hrozily například kamiony převrácením do příkopů. Zapadlý kamion hasiči vyprošťovali například na silnici I/13 ve Cvikově, dva kamiony uvízly také na Ralsku, ale kvůli sněhovým podmínkám je nebylo možné vytáhnout.

Autobus sjel z dálnice do příkopu. Autobus sjel z dálnice do příkopu. | David Malík

Na Děčínsku museli hasiči vrátit zpět na silnici linkový autobus, který zapadl na krajnici. Na Lounsku vyjížděli k nehodě kamionu u obce Kryry. Kamion převážející sklo ležel na boku, jedna nádrž byla porušená a unikla z ní nafta. Hasiči přečerpali naftu z druhé, neporušené nádrže.

K podobným událostem ale hasiči vyjíždějí i dnes. Dopoledne zasahovali například na 35. kilometru D10 ve směru na Prahu, kde havaroval rumunský nákladní automobil. Vozidlo zůstalo po smyku nepojízdné přes oba pruhy dálnice. Za pomoci vyprošťovacího automobilu byl kamion přemístěn na přilehlou čerpací stanici.

Dopravu na D10 zkomplikovaly dva kamiony. Jeden vyjel mimo silnici, druhý zastavil na dálnici provoz. Dopravu na D10 zkomplikovaly dva kamiony. Jeden vyjel mimo silnici, druhý zastavil na dálnici provoz. | David Malík

Další nákladní automobil havaroval na stejném kilometru, ale v opačném směru na Turnov. „Zde došlo k proražení palivové nádrže a úniku přibližně 500 litrů motorové nafty. Zbytek je jímán a přečerpáván. Až dojde k vyprázdnění palivové nádrže, bude kamion vyproštěn a odtažen,“ dodala mluvčí.

Meteorologové upozorňují na to, že se na většině území ČR budou během dneška i pátku dál tvořit sněhové jazyky. Na horách v polohách nad 700 metrů nad mořem na severovýchodě země hrozí i závěje.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi