Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na Antarktidě se každým dnem utrhne obří kus ledovce. Zvedne se hladina oceánu?

Autor: Alexandr Božilov - 
6. ledna 2017
11:50

Na Antarktidě se schyluje k odtržení obřího ledovce. Ledovcový šelf Larsen C o rozloze 5 tisíc kilometrů čtverečních dělí od kolapsu už jen 20 kilometrů ledu. Podle odborníků tato událost naruší stabilitu celého ledovce, což může vést ke zvýšení hladiny světového oceánu.

Vědci z waleského města Swansea sledují puklinu v ledovcovém šelfu už několik let. V prosinci se však začala náhle zvětšovat a nyní Larsen C, který má dvojnásobek rozlohy Lucemburska, dělí od kolapsu jen 20kilometrový pruh ledu. Podle výzkumníků není tento případ kolapsu ledovce spojený s globálním oteplováním. Jde prý o geografický jev.

Obrovská puklina v ledovcovém šelfu Larsen C Obrovská puklina v ledovcovém šelfu Larsen C | EPA
Po zhroucení se ledovcového šelfu Larsen A v roce 1995, který o sedm let později následoval také Larsen B, je podle vědců jen otázkou týdnů, maximálně měsíců, než své předchůdce napodobí také Larsen C.

Šelfové ledovce jsou zvláštním typem přírodního tělesa tvořeného ledem, které pokrývá moře v souvislé vrstvě při pobřeží pevnin a ostrovů v polárních oblastech. Vždy bývají určitou částí spojeny s blízkým pobřežím nebo pevninským ledovcem. Šelfy jsou nesmírně důležité hlavně z toho důvodu, že brání ledovcům v pohybu směrem do moře, a tím pádem zvyšování úrovně hladiny oceánů a moří. Například po propadu Larsenu B se pohyb ledovců v okolí zrychlil až osmkrát.

Obrovská puklina v ledovcovém šelfu Larsen C Obrovská puklina v ledovcovém šelfu Larsen C | EPA

„Na rozdíl od ostatních jsme přesvědčeni, že zbývající ledovec už nebude tak stabilní, jako byl doposud,“ obává se podle BBC profesor Adrian Luckman z univerzity ve Swansea. Podle něj se dá jen těžko předpokládat, jak se ledovec po odtržení šelfu Larsen C zachová. Odhaduje se, že pokud by ledovec sklouzl do moře, stoupla by hladina světového oceánu o 10 centimetrů.

moiaza ( 6. ledna 2017 14:06 )

Mi je to jedno. Já mám k ledovci daleko.

miro 49 ( 6. ledna 2017 12:50 )

Co vy na to pane Archimede?

Zobrazit celou diskusi