Italský server The Local varuje před „drsným počasím“ na jihu země, čímž má na mysli sníh a teploty lehce pod nulou. Na jihu Apeninského poloostrova na takové klimatické podmínky nejsou příliš zvyklí. Když například v roce 2012 napadlo po 15 letech v Římě několik centimetrů sněhu, způsobilo to dopravní kolaps.

Úřad pro civilní ochranu proto apeluje na Italy, aby přes víkend omezili cestování. Regionálním samosprávám zase doporučil, aby měly dobře připravené krizové plány.

Největší komplikace se ale očekávají ve střední Itálii v regionu Macareta, který v říjnu a listopadu zasáhla série zemětřesení. Mnoho poničených budov se totiž ještě opravuje, a lidé tak stále žijí v provizorních stavbách. Například ve městě Amatrice, které bylo velice blízko epicentru nejsilnějšího otřesu, se očekává, že teploty klesnou až k minus osmi stupňům.

Italské Amatrice, které na podzim zasáhlo zemětřesení, zasypal sníh a očekávají se i silné mrazy.
Autor: ČTK, EPA, REUTERS

Sněhové bouře doprovázené krupobitím očekávají v průběhu víkendu také na Maltě, kde jsou zvyklí na docela jiné klimatické podmínky. Deník Malta Today proto lidem radí, jak se na zimní počasí připravit.

„Pokud zůstanete doma, zapněte si klimatizaci, topení nebo plynový ohřívač tak, aby v místnosti byla teplota okolo 21 stupňů. Zatáhněte závěsy u oken, protože v přítmí se lépe udržuje teplo. Zahřát se vám pomohou také fyzické aktivity. Pohybujte se proto, kdykoliv to bude možné,“ stojí v článku maltských novin.

Ve Švédsku měli i +18 °C i -40 °C

Extrémní počasí trápí i evropské státy, které jsou na zimu a sníh zvyklé. Kvůli silným sněhovým bouřím a závějím byly během pátku v Rumunsku uzavřeny důležité silnice a dálnice, zpožděny a zrušeny byly desítky vlakových a leteckých spojů a uzavřena musela být i jaderná elektrárna. V některých východních oblastech země platí nejvyšší stupeň varování před mrazem, uvedla agentura Reuters.

Letiště ve městě Sibiu:

Velké nepříjemnosti zažívali lidé v posledních dnech také v Německu. Zatímco horské oblasti se potýkaly se značnými přívaly sněhu a pádem lavin, na severu země způsobila bouře Axel nejhorší záplavy za deset let. V sousedním Polsku zase přívaly sněhu doprovázené větrem o rychlosti 70 kilometrů v hodině způsobily mimo jiné výpadky proudu, které postihly přes 20 tisíc domácností.

Sever Německa postihly nejhorší záplavy za 10 let.
Autor: ČTK, EPA, REUTERS

Skandinávie má za sebou obrovské výkyvy teplot. Zatímco koncem loňského roku naměřili meteorologové na některých místech okolo 18 stupňů, v tomto týdnu klesaly teploty hluboko pod bod mrazu. Například na severu Švédska se rtuť teploměru dostala až pod minus 40 stupňů. V důsledku těchto mrazů se objevovaly výpadky elektrického proudu. Jeden takový zapříčinil zastavení vlaku v Laponsku na severu Švédska. Cestující tak museli čelit 25stupňovému mrazu přímo uvnitř vlaku.

Extrémní výkyvy teplot čeká také ruský přístav Archangelsk. Zatímco páteční teploty se v 350tisícovém městě na severu evropské části Ruska pohybují okolo minus 40 stupňů, přes víkend se oteplí na „pouhé“ čtyři stupně pod nulou.

Fotogalerie
11 fotografií