V noci na neděli nás opět čeká velký mráz. Nejnižší teploty se budou pohybovat kolem -7 až -11 stupni pod nulou. V severovýchodní polovině území budeme moci naměřit -10 až -14 stupňů Celsia, uvádí Český hydrometeorologický ústav.

V neděli ráno se tak znovu musíme připravit na pořádnou ledovku a velmi chladné mrazíky. Během dne nás pak čeká také občasné sněžení. Nejvyšší teploty budou -6 až -2 stupně Celsia. Pro lyžaře však budou podmínky ideální, v 1000 metrech na horách padne -7 stupně. Na Moravě a ve Slezku se dočkáme -11 stupňů Celsia. 

Přijdou celodenní mrazy

V následujících dvou týdnech čekají Česko delší období celodenních mrazů a srážky budou převážně sněhové. Koncem ledna by se ale mělo poněkud oteplit a sněžení přejde v déšť. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Po teplotně podprůměrném prvním lednovém týdnu předpokládáme i následující dva týdny podprůměrné,“ uvádějí meteorologové. Průměrná teplota vzduchu přes den se bude pohybovat kolem minus dvou, později kolem minus jednoho stupně. Noční průměry budou zhruba osm stupňů pod bodem mrazu. „V těchto dvou týdnech lze očekávat i delší období celodenních mrazů a srážky převážně sněhové,“ upozorňuje ČHMÚ.

Ve třetím a čtvrtém týdnu předpovědi, tedy po 23. lednu, už bude poněkud tepleji. Průměrné denní teploty se přehoupnou přes nulu a zejména v nižších polohách bude namísto sněhových vloček padat déšť.

Na srážky budou následující čtyři týdny o trochu bohatší, než bývá touto dobou zvykem. „První týden předpovědi bude pravděpodobně srážkově nadprůměrný, další tři týdny by se měly pohybovat kolem dlouhodobého průměru,“ upřesnili meteorologové.

Průměrná teplota v období od 9. ledna do 5. února je minus 1,5 stupně. Nechladněji bylo touto dobou v roce 1963, kdy meteorologové naměřili v průměru minus 10,8 stupně Celsia. Naopak nejtepleji bylo v roce 2007 s průměrnou teplotou plus 3,4 stupně.

Fotogalerie
20 fotografií