Potíže s počasím v Německu dolehly především na spolkovou zemi Dolní Sasko, sněžení a silnému nárazovému větru ale čelí také Berlín či Braniborsko. Naopak Severní Porýní-Vestfálsko, pro které meteorologové předpovídali přívaly sněhu, zůstalo ušetřeno, v této spolkové zemi nicméně prší a fouká silný vítr.

Během noci bouře Egon při přechodu přes západ Německa dosáhla v Sársku a v Porýní-Falci síly orkánu, vítr zde měl rychlost až 148 kilometrů v hodině. Vichr vyvracel stromy a ničil rozvody elektrické energie. V Bádensku-Württembersku kvůli následkům vichřice zaznamenali policisté přes 400 výjezdů, a to především kvůli popadaným stromům, zničeným dopravním značkám či převráceným plotům okolo staveb.

Zrušené lety a autobus s dětmi v příkopu

Mezinárodní letiště ve Frankfurtu nad Mohanem pro dnešek odřeklo kvůli bouři 125 letů a další rušení spojů nejsou vyloučena. Omezení se dotkla i Prahy, dopolední spoj Lufthansy do české metropole byl zrušen a let Českých aerolinií přistál ve Frankfurtu s 50minutovým zpožděním. Dvě ranní linky z Prahy do Frankfurtu odletěly se zhruba hodinovým odkladem. Několik letů odvolala i letiště v Drážďanech a Lipsku/Halle.

V Bavorsku, kde se ocitlo asi 6600 domácností bez proudu, a v Durynsku několik školních autobusů s dětmi nedorazilo kvůli závějím či vyvráceným stromům do cíle. U bavorského Kirchenthumbachu jeden ze školních autobusů pod náporem silného větru sjel do příkopu, řidiči ani dětem se ale nic nestalo.

Belgie se připravuje na záplavy, sever Francie je bez proudu

Belgie kvůli sněžení uzavřela pro kamiony některé úseky dálnic, především v blízkosti hranic s Německem. Belgické pobřeží se mezitím připravuje na záplavy, neboť meteorologové na odpoledne předpovídají vysoké vzedmutí moře. Přístavní město Nieuwpoort preventivně vybudovalo ochranné hráze z 25 000 pytlů s pískem. Obdobné potíže se sněžením a větrem má i Nizozemsko.

Na severu Francie připravila bouře o elektřinu zhruba 230 000 domácností, obzvláště postižené jsou pobřežní regiony Normandie a Pikardie. Vítr zde v nárazech dosahoval rychlosti až 150 kilometrů v hodině. Rozvodné společnosti na opravu elektrické infrastruktury nasadily 1200 techniků.

Na 180 cestujících uvázlo v noci na dnešek kvůli sněhové bouři v severní Francii v rychlovlaku Thalys jedoucím z Bruselu do Paříže. Nejprve selhala na hlavní trase dodávka elektrického proudu, takže souprava musela využít záložní cestu. Tu ale posléze zablokoval pád stromu na elektrické vedení. Cestující do francouzské metropole dojeli se zhruba desetihodinovým zpožděním.

Fotogalerie
32 fotografií