„Policisté doporučují řidičům v Karlovarském kraji nevyjíždět, pokud to není nezbytně nutné. Na několika místech po celém kraji jsou uzavřené silnice z důvodu popadaných stromů. Popadané stromy jsou v současné době například na silnici z Kraslic na Sokolov, ve Staré Roli, na silnici z Bečova na Krásno, na výjezdu z Karlových Varů na Prahu a na dalších místech po celém kraji, informovala policejní mluvčí Zuzana Týřová. Zcela uzavřená je od nočních hodin silnice z Božího Daru na Klínovec.

Zhruba od 7:00 řeší energetici v západních Čechách poruchy elektrického vedení. „V Karlovarském kraji jsme zaznamenali výpadky například u Františkových Lázní a Skalné, u Mariánských Lázní v Děpoltovicích na Karlovarsku. V Plzeňském kraji se objevily problémy zejména na Tachovsku v okolí Přimdy a Boru u Tachova. Brzy ráno jsme řešili i výpadky na Šumavě,“ řekla ČTK mluvčí Skupiny ČEZ pro západní Čechy Michaela Jírovcová. Poruchy podle ní technici postupně opravují.

V západních Čechách dnes ráno vítr dosáhl největší rychlosti v Krušných horách. Na Klínovci dopoledne meteorologové naměřili 119 kilometrů za hodinu, na Fichtelbergu v Německu, těsně u hranic, dosáhl vítr v nárazu rychlosti až 148 kilometrů za hodinu, řekla dnes ČTK Petra Polívková z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Do spadlého stromu narazil i vlak

V Krásném údolí dosáhl vítr rychlosti 94 kilometrů za hodinu a v Aši devadesátikilometrové rychlosti. V Plzeňském kraji je největrněji na Přimdě v Českém lese na Tachovsku, kde přístroje ukázaly nárazy větru až o rychlosti 100 kilometrů za hodinu, v Plzni to bylo 83 kilometrů za hodinu. Vítr může ještě podle Polívkové sílit, odpoledne by se měl zmírňovat.

„U Žlutic narazil do spadlého stromu projíždějící vlak. Nehoda se obešla bez zranění,“ uvedl Kasal. Vítr například v Sokolově trhal talíře satelitních televizních přijímačů.

Podle Kasala hasiči od rána odstraňovali už asi 15 stromů, které zablokovaly silnice na různých místech kraje. V Horním Slavkově vítr uvolnil plechy na střeše jednoho z domů, u Žalmanova skončilo nákladní auto v příkopě a kvůli větru hrozí jeho převrácení.

Fotogalerie
12 fotografií