První týden bude teplotně výrazně podprůměrný. Přes den se teploty nedostanou nad nulu. Minimální noční teploty pak budou klesat na minus pět až minus deset stupňů Celsia, ve druhé polovině týdne na minus deset až minus 15 stupňů, ojediněle bude až kolem minus 18 stupňů. V závěru týdne se pak mrazy zmírní.

V dalších týdnech by průměrné teploty měly mít stoupající trend. „Poslední týden období se jeví jako nejteplejší. Průměrná týdenní maximální teplota vzduchu by se měla pohybovat v rámci Česka kolem +4 °C a průměrná týdenní minimální teplota kolem -2 °C,“ uvedli meteorologové.

Dlouhodobá průměrná teplota v ČR od 16. ledna do 12. února je minus 1,1 stupně Celsia. Nejchladnější byl rok 1963, kdy průměr spadl na minus 9,5 stupně. Naopak nejtepleji bylo v roce 2002, průměrně 3,8 stupně Celsia.

„Srážkově očekáváme období průměrné až podprůměrné. První týden bude srážkově průměrný až podprůměrný s průměrným týdenním úhrnem kolem 5 mm. Ostatní týdny by měly být průměrné s úhrnem kolem 8 mm,“ dodali meteorologové.

Fotogalerie
6 fotografií