V Jihočeském kraji se v noci na dnešek výrazně ochladilo. Například na šumavské Jezerní slati poblíž Kvildy na Prachaticku naměřili meteorologové minus 27,9 °C. Většina jihočeských vozovek je stále sjízdná pouze se zvýšenou opatrností. Vyplývá to z aktuálních informací dispečinku jihočeské správy a údržby silnic.

Dopravu na Strakonicku, Jindřichohradecku a Táborsku mohou komplikovat mlhy, které se místy vyskytují. Na vozovkách nižších tříd na Jindřichohradecku zase leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

V Libereckém kraji naměřili na Jizerce pod minus 26 °C

V Libereckém kraji silně mrzne, teploty klesly dnes ráno na některých místech až k minus 19 °C, na Jizerce v Jizerských horách dokonce pod minus 26 °C. Při takovém mrazu ztrácí sůl na silnicích účinnost a vozovky mohou namrzat, silničáři proto doporučují zvýšenou opatrnost. Hlavní tahy v kraji jsou většinou suché a vymrzlé, místy ale mohou být vlhké.

V Jablonci napadlo od soboty do pondělí bezmála 60 centimetrů sněhu. I v noci na dnešek pokračovalo jeho odklízení, z města odvezly nákladní vozy další tuny sněhu. Práce ale výrazně zkomplikoval silný mráz. Ve městě jsou vypnuté parkovací automaty, v návaznosti na úklid parkovišť se budou ale opět zapínat. Kalamitní stav v Jablonci zřejmě potrvá až do pátku.

„O jeho případném odvolání rozhodne krizový štáb v pátek ráno,“ řekla mluvčí magistrátu Markéta Hozová. Kalamitní stav v pondělí vyhlásili i v Novém Městě pod Smrkem na Liberecku, tam ho však už ve středu ráno zrušili.

Silnice ve středních Čechách jsou vymrzlé, na Vysočině na nich zase leží zledovatělý sníh

Silnice ve středních Čechách jsou ráno většinou holé a vymrzlé. Řidiči by na řadě úseků měli dbát zvýšené opatrnosti. Ke zvýšené obezřetnosti cestáři nabádají řidiče na dálnici D10, silnicích I/16, I/32 a I/38 na Mladoboleslavsku a Nymbursku nebo I/2, I/12, I/17 a I/38 na Kolínsku a Kutnohorsku. Opatrnou jízdu doporučují také na silnicích I/3 a I/18 na Benešovsku, I/6, I/7 I/16 a I/61 na Kladensku a Rakovnicku nebo na I/9 a I/16 na Mělnicku. Místy navíc stěžuje jízdu mlha. Na některých místech klesla v noci teplota až na minus 19 °C.

Jízdu po silnicích druhé a třetí třídy může řidičům na Vysočině komplikovat zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Hlavní tahy jsou ale většinou holé, suché a vymrzlé. Všechny silnice v kraji jsou podle silničářů se zvýšenou opatrností sjízdné. Teploty se tam momentálně pohybují od 10 do 17 °C pod nulou.

Sníh na cestách leží i na Vsetínsku a v Pardubickém a Jihomoravském kraji

Na Vsetínsku některé silnice druhé a třetí třídy stále pokrývá vrstva ujetého sněhu. Ostatní vozovky ve Zlínském kraji jsou většinou holé, suché a vymrzlé, přesto i na nich by řidiči měli jet opatrně. Vyplývá to z údajů Ředitelství silnic a dálnic ČR. Do regionu se vrátily silné mrazy, i pro Zlínský kraj platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu. Teplota se ráno pohybovala od minus 16 do minus 7 °C.

Silnice nižších tříd v Jihomoravském kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Vyplývá to z webu Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje. Na úsecích sypaných inertním materiálem je ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Dálnice a silnice I. třídy jsou sjízdné bez omezení. Teploty se na jižní Moravě pohybují hluboko pod nulou. Na některých místech je až minus 16 °C. 

V Olomouckém kraji se na silnicích tvoří sněhové jazyky

Sníh zůstává v Pardubickém kraji až na výjimky jen na menších silnicích. Vozovka pod sněhem je například na státní silnici I/11 v úseku Červená Voda - Suchý Vrch na Orlickoústecku, kde se také vlivem větru mohou tvořit sněhové jazyky. Opatrně by měli řidiči jet i na menších cestách v Železných horách, v oblasti Lanškrouna, Litomyšle, Moravské Třebové, Poličky, Svitav, Žamberka a Ústí nad Orlicí, kde se může rovněž tvořit námraza. Teplota klesla místy až na 22 °C pod nulou.

Na severu Olomouckého kraje se na vozovkách místy vyskytuje námraza nebo sněhové jazyky. Zvýšená opatrnost je nutná na Jesenicku v oblasti Ostružné a na Šumpersku v oblasti Zábřeha. Sněhové jazyky se tvoří také na Olomoucku, kde je stále dočasně uzavřená zavátá silnice na Jívovou. Většina hlavních tahů v Olomouckém kraji je již holá, ujetá vrstva sněhu se drží na inertně udržovaných úsecích, vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Fotogalerie
16 fotografií