Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rozbité střechy, auta i potrubí: Mrazy a sníh působí Čechům milionové škody

  • Autor: ula - 
    25. 1. 2017
    18:55

    Sníh a mráz už začíná zaměstnávat pojišťovny, které evidují první případy poškození majetku. Sníh ničí hlavně střechy domů, větve padající pod jeho tíhou demolují auta a kvůli mrazu praská potrubí. Některé pojišťovny hlásí škody za miliony a částky budou ještě stoupat. Pokud si říkáte, že vám se to stát nemůže, zjistěte, co vašemu majetku v tomto období hrozí.

  • 1.Škody za 7, 5 milionu

    „Od začátku roku do dnešního dne nám klienti nahlásili téměř 200 škod souvisejících se zimním počasím, výše těchto škod se pohybuje na úrovni 7,5 milionu korun. Vzhledem k tomu, že mrazivé počasí přetrvává, očekáváme, že toto číslo není konečné,“ řekla Blesk.cz Kateřina Buriánková, mluvčí České pojišťovny, a dodala: „Zimní počasí zatím způsobilo nejvyšší škody v Libereckém kraji (bezmála za 2,5 milionů korun), několik desítek škod máme nahlášených i z Královéhradeckého a Středočeského kraje.“

     

    Menší pojišťovny mají jen několik desítek případů, ale čekají, že se budou lidé hlásit, až přijde obleva. Zatím nedokážou odhadnout celkovou částku, kterou budou muset zaplatit.

     

    „Oproti loňské zimní sezoně evidujeme mírný nárůst škod. V rámci občanského pojištění se výše škod nejčastěji pohybuje od 2000 do 10 000 Kč. V případě průmyslového pojištění jsou škody vyšší a sahají mnohdy přes 100 000 Kč,“ uvádí Jakub Koutek, tiskový mluvčí Slavia pojišťovny.

     

    „Samozřejmě vždy záleží na tom, jaká je zima. Například v minulých dvou letech (2015, 2016), kdy byla mírná zima, jsme každoročně řešili okolo 800 škod způsobených tíhou sněhu a mrazem. Ale třeba v roce 2013, kdy byla podobná zima jako letos, jsme řešili 2500 zimních škod,“ říká Milán Káńa z Kooperativy.

    Škody, které v Česku způsobil sníh a námraza v minulých letech Škody, které v Česku způsobil sníh a námraza v minulých letech | Archiv CNC, ČTK

  • 2.Vodovodní škody

    „V mrazu nejsou výjimečné škody způsobené zamrzlou vodou, jako je roztrhání potrubí a vytečení vody, která buď přímo nebo třeba po zamrznutí spáchá další škody, např. zničí parkety nebo plovoucí podlahy,“ říká Jan Marek z pojišťovny Direct.

     

    Opouští-li člověk objekt v zimě na více jak tři dny, měl by vodovodní systémy vypustit a uzavřít přívody, případně doplnit do topného systému nemrznoucí směs.

     

    „Proti takovým událostem se lze chránit v pojištění domácnosti a nemovitosti, nicméně je třeba počítat s tím, že při vyřizování škody se bude kontrolovat, zda a jakou zimní přípravu poškozený preventivně provedl, a také jak rychle nastal a jak dlouho trval výkyv teplot,“ upozorňuje Eva Svobodová, mluvčí pojišťovny UNIQA.

    Škody, které v Česku způsobil sníh a námraza v minulých letech Škody, které v Česku způsobil sníh a námraza v minulých letech | Archiv CNC, ČTK

  • 3.Padající stromy a větve

    Nejčastěji klienti hlásí poškození způsobené sesuvem sněhu či pádem stromů a větví, které neunesly tíhu sněhu či námrazy. Poškodit mohou váš vůz, ale také menší objekty na zahradách, jako jsou altánky, zahradní domky nebo garáže. Pokud pád stromů a větví poškodí váš majetek jako je auto či nemovitosti, můžete uplatňovat pojištění z nemovitosti nebo havarijní pojištění vozidla.

     

    „V tomto případě ale lze předvídat a v případě nepříznivého vývoje počasí raději například auto zaparkovat jinam než pod strom,“ radí Svobodová.

    Škody, které v Česku způsobil sníh a námraza v minulých letech Škody, které v Česku způsobil sníh a námraza v minulých letech | Archiv CNC, ČTK

  • 4.Poškozené střechy

    Těžký sníh často poškozuje střechy, a to nejen domů, ale také skleníků, pergol nebo i zahradních domků. „Každoročně řešíme i několik desítek škod na zastřešení bazénů,“ uvedl Káňa. V tomto případě dbejte na to, abyste stihli těžký sníh ze střechy odklidit.

    Škody, které v Česku způsobil sníh a námraza v minulých letech Škody, které v Česku způsobil sníh a námraza v minulých letech | Archiv CNC, ČTK

  • 5.Pád sněhu a rampouchů z budov

    „Poměrně opomíjenou oblastí v majetkovém pojištění je otázka odpovědnosti majitele nemovitosti. Typické je to pro rodinné domy, které mají část střechy nebo fasády přímo do ulice a kde hrozí sesunutí sněhu nebo pád rampouchů na lidi nebo třeba zaparkovaná auta. Odpovědnost by tak měla být pro majitele takových nemovitostí něčím povinným, upozorňuje Marek z pojišťovny Direct.

     

    Vznikne-li škoda, bude pojišťovna vždy zkoumat, zda něco bylo zanedbáno a zda bylo možné takový vývoj předpokládat. Vlastníci nebo správci budov by měli namontovat zachytávače sněhu a ledu, případně si včas objednat odklizení u specializovaných firem, označit nebezpečný úsek výstrahou.

     

    „Nedodrží-li klient všechny své povinnosti a dojde-li ke škodě, může nárokovat náhradu pro poškozeného z pojištění odpovědnosti majitele (správce) objektu. Také poškozený by nicméně měl prokázat, že postupoval opatrně a dbal všech bezpečnostních zásad,“ varuje Svobodová z UNIQA pojišťovny.

    Škody, které v Česku způsobil sníh a námraza v minulých letech Škody, které v Česku způsobil sníh a námraza v minulých letech | Archiv CNC, ČTK

     

  • 6.Jak postupovat?

    • Pokud vám sníh nebo mráz poškodí váš pojištěný majetek, měli byste škodu vyfotit. Čím více fotografií, tím lépe, pokud můžete natočit i video na mobilní telefon, pojišťovna to ocení.
    • Poškozené věci nechte případně na svém pozemku, aby je mohl prohlédnout technik pojišťovny.
    • Každá pojišťovna má navíc asistenční linku, na kterou byste měli okamžitě zavolat a škodu nahlásit.
    • „Pracovníci pojišťovny vám podle druhu škod poradí jak dále postupovat, poskytnou kontakty na nejbližší řemeslníky a opraváře, kteří zařídí, co je třeba. Důležité je znát jaký stupeň asistence vaše pojištění nabízí, abyste věděli, jaké služby v případě nouze můžete v rámci pojištění domácnosti bezplatně využít,“ říká Koutek ze Slavia pojišťovny.
    • Jakmile škodu nahlásíte, tak po dohodě s pojišťovnou byste měli zahájit práce na odstranění škod, ještě před příchodem technika pojišťovny. Škody totiž mohou způsobit další, případně ohrozit váš život.
    • „U vozidel, která byla zaparkována u cizí budovy, ze které spadl sníh nebo led, by se měli poškození okamžitě obrátit na městskou policii, která případ zaprotokoluje. Hned poté by měli kontaktovat majitele budovy a uplatnit u něho škodu,“ radí Káňa.

     

    Podívejte se, jaké škody napáchal sníh v Česku v minulých letech:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi