Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Legendární Sraz Elefantů: Motorkáři bivakovali v mraze nedaleko českých hranic

Autor: hra - 
29. ledna 2017
19:30

Drsní motorkáři v zimě nespí! Zejména ti, kteří vyrazili na jeden z nejznámějších srazů v Evropě do Bavorského lesa. V mrazivé kotlině, 40 km od Strážného, bivakovali o víkendu i Češi.

Akce, známá jako Elefantentreffen - sraz elefantů, se konala v národním parku Bavorský les už po 29. a zcela se vymyká ostatním srazům. Ty se obvykle konají mimo zimní měsíce.

„Lidé sem jedou přes celou Evropu, aby se v mrazech, většinou koncem ledna nebo na přelomu ledna a února, setkali. Není tu žádný program. Motorkáři se musí zabavit sami, řekl Lubor Hradský ze Strakonic, který se srazu zúčastnil už vícekrát.

A hrst dříví nebo balík slámy na podestlání stojí 5 euro. Navíc sem nesmí nic, co má čtyři kola, karavany ani dodávky. Žádné zásoby si člověk nepřiveze. Ale má to neopakovatelnou atmosféru,“ dodal Hradský.

I tentokrát se na setkání rozléhala nejen němčina, ale i italština, francouzština, ruština a tradičně čeština. „Jezdíme sem každý rok. Letos se mimořádně vyvedlo počasí. Zima, sníh a přes den slunce. Zažili jsme tu dřív i pětadvacetistupňové mrazy nebo bláto po kolena. A to není o co stát,“ shodli se motorkáři z Písku.

Ne každý ví, proč tato legendární akce nese tak netradiční název – Setkání slonů. Slon byla přezdívka německých motocyklů značky Zündapp. A Elefantentreffen byl původně sraz právě těchto motocyklů KS 601.

První sraz elefantů se konal před 61 lety ve Stuttgartu a připomínal spíš jen komorní setkání několika desítek nadšenců. Už za tři roky byl otevřen pro všechny značky motorek.

V roce 1960 se ho zúčastnilo 900 motorkářů. Od té doby několikrát změnil místo působení, až v roce 1988 trvale zakotvil uprostřed národního parku Bavorský les. Pravidelně ho navštěvují tisíce motorkářů z celé Evropy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi