Střední Čechy

Dopravu ve středních Čechách komplikovalo v úterý ráno sněžení, které bylo hlášeno z většiny míst v kraji. Řidiče na vozovkách trápí nová vrstva sněhu a na některých silnicích první třídy na Nymbursku, Mladoboleslavsku a Mělnicku i sněhové jazyky.

V platnosti je výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před ledovkou. Teploty ve Středočeském kraji se v úterý ráno pohybovaly mezi minus osmi a minus dvěma stupni Celsia.

Rozbředlý sníh po chemickém ošetření leží na Pražském okruhu, dálnici D5 a D8. Sjízdné pouze se zvýšenou opatrností jsou Pražský okruh a dálnice D4, D5, D6 a D8 a některé silnice prvních tříd na Mladoboleslavsku, Nymbursku, Příbramsku, Kladensku a Rakovnicku. Ve všech okresech jsou pak pouze se zvýšenou opatrností sjízdné silnice nižších tříd.

Podle webu dopravních informací uvízl na několika místech v kraji kamion, který brání provozu, a to například ve Štěchovicích u Prahy nebo u Mirošovic na Benešovsku.

Dálnice D4 je kvůli nehodě nákladního auta na 17,5 kilometru ve směru na Prahu uzavřena. K nehodě došlo před šestou hodinou ráno. „Při nehodě se nikdo nezranil, stále probíhají odklízecí práce,“ řekla v 7:30 mluvčí středočeské policie Lucie Nováková. Podle ní auta sjíždějí na exitu 18 na Mníšek pod Brdy a na dálnici se vrací druhým, nájezdovým ramenem.

Problémy hlásí také železnice, kde je kvůli sněhu omezen provoz na nymburském nádraží. Některé dálkové vlaky podle webu Českých drah jezdí odklonem přes Lysou nad Labem, vlaky regionální dopravy nabírají zpoždění.

Plzeňský kraj

Silnice v celém Plzeňském kraji lokálně namrzají. Po dešťových či sněhových srážkách je na nich rozbředlý sníh nebo mokro. Silničáři jsou v terénu celou noc, místy ale nestíhají se zledovatělým povrchem bojovat. Na některých silnicích krátce stála doprava, než přijel sypač problematické místo upravit, řekl dispečer krajských silničářů Jiří Slapnička.

Na silnicích se stalo také už několik nehod. „Situace je horší na silnicích ošetřovaných solí. Každá další přeháňka nasolení zředí a silnice znovu namrzá. Na některých místech jsme byli už třikrát, situace se po přejetí sypače rychle mění,“ řekl. Podle dispečera hrozí nebezpečí námrazy kdekoliv v regionu, teploty se pohybují kolem minus pěti stupňů až k nule. V nižších polohách na Klatovsku a Domažlicku pršelo, ve vyšších sněžilo. Na Plzeňsku či Rokycansku spíše sněžilo, uvedl dispečer.

Liberecký kraj

V Libereckém kraji napadlo do rána až pět centimetrů sněhu, silnice jsou s opatrností sjízdné. Problémy mohou mít hlavně kamiony ve stoupáních. Teploty klesají až k minus deseti stupňům.

Uzavřena zůstává pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny silnice z Mníšku na Frýdlant a česko-polský přechod v Habarticích. Už nesněží, ale fouká tam vítr a silnici zafoukává, uzavřena zůstane zřejmě nejméně do 10 hodin, řekl Petr Vach, vedoucí údržby komunikací libereckého závodu EUROVIA CS.

Práci silničářům komplikuje právě vítr, který vytváří sněhové jazyky. I na hlavních tazích leží vrstva sněhu, která může klouzat, řidiči by to neměli podceňovat.

V kraji přibývá dopravních nehod. Nejvážnější se stala ráno v Jablonci nad Nisou, kde se střetl autobus s osobním autem a zraněn byl při tom i chodec. Další nehodu řeší policie na silnici před Libercem ve směru od Turnova, havarovaná auta komplikují dopravu z Turnova na Semily nebo ve Svoru na Českolipsku.

Někteří řidiči raději nasadili řetězy. Přesto je na trase několik odstavených nákladních aut, která mohou komplikovat dopravu. „Je to na hraně, sůl tam účinkuje pomalu, ale už by se to mělo zlepšovat, řekl ČTK Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která za údržbu komunikací v Libereckém kraji zodpovídá.

Karlovarský kraj

V Karlovarském kraji od pondělního večera drobně sněží nebo padá sníh s deštěm. Při teplotách pod nulou navíc může na silnicích vznikat ledovka. Hlavní tahy jsou s opatrností sjízdné.

Dálnice D6 z Karlových Varů do Chebu je protažená, ale na Chebsku na silnici zůstává vrstva sněhové břečky. Teploty v kraji se ale pohybují okolo minus tří až minus šesti stupňů, takže i zde mohou silnice namrzat. Silničáři také upozorňují na možnost vzniku sněhových jazyků ve vyšších polohách, zejména v Krušných horách. Podle předpovědi meteorologů má nebezpečí ledovky trvat po celý den. Trvat mají i sněhové srážky.

Jihočeský kraj

Všechny vozovky v Jihočeském kraji jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Na Strakonicku a Prachaticku může dopravu komplikovat mrznoucí déšť, na Jindřichohradecku zase sněhové přeháňky. Vyplývá to z aktuálních informací dispečinku správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

Teploty v regionu se po ránu pohybují od nuly do minus devíti stupňů Celsia. Vozovky prvních tříd jsou po chemickém ošetření mokré. Na silnicích nižších tříd na Jindřichohradecku, Písecku, Strakonicku a Táborsku leží zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Podle předpovědi meteorologů bude v Jihočeském kraji přes den sněžit. Místy se může vyskytovat mrznoucí déšť a tvořit ledovka.

Pardubický kraj

I na silnicích v Pardubickém kraji leží nový sníh. Sněhové přeháňky se vyskytovaly na většině území. Teploty se pohybovaly od minus 11 do minus čtyř stupňů Dopravu znesnadňuje zvláště ve výše položených oblastech, někde může být i zledovatělý. Všechny komunikace jsou ale s opatrností sjízdné.

Vrstva nového sněhu čeká řidiče na státních i krajských silnicích v oblasti Lanškrouna, Pardubic, Skutče, Moravské Třebové, Ústí nad Orlicí, Poličky a v Železných horách. V okolí Hlinska, Poličky, Vysokého Mýta a Třemošnice vznikají vlivem větru sněhové jazyky. 

Kraj Vysočina

Na Vysočině dnes sněží a silnice se v celém kraji zavívají. Sjízdné jsou s velkou opatrností. Ujetá vrstva nového sněhu leží i na hlavních trasách, řekl Tomáš Krejčí z dispečinku krajské správy a údržby. Silnice mezi obcemi Rankov a Čachotín poblíž Chotěboře byla uzavřena, kvůli porouchanému autobusu tam nemůže projet pluh.

Podle meteorologů musejí řidiči se sněžením a sněhovými jazyky na Vysočině počítat i přes den. V noci na dnešek měli silničáři v terénu přes 100 sypačů, jezdí také traktory s radlicemi. „Netvoří se ledovka, jak byla předpověď, protože je minus osm stupňů, ale chumelí a fouká nárazový vítr,“ uvedl Krejčí. Kdo dnes nemusí vyjíždět, měl by podle něj raději zůstat doma.

Podle údajů na webu havarovala po 6. ráno dvě osobní auta na 130. kilometru dálnice D1 směrem na Brno. Na Vysočině dnes bude zataženo, sněžení bude místy vydatnější. Podle výstrahy meteorologů může v tomto kraji připadnout do středečního rána až 15 centimetrů sněhu. Nejvyšší odpolední teploty budou minus šest až minus dva stupně Celsia.

Královéhradecký kraj

Také v Královéhradeckém kraji v noci na dnešek sněžilo. Na některých silnicích vítr začal tvořit sněhové jazyky a návěje, například na Jičínsku v okolí obcí Příchov, Markvartice, Stéblovice, Jinolice a Kněžnice a ve vyšších polohách na Náchodsku. Řidiči by při jízdě měli být velmi opatrní.

Teploty se ráno pohybovaly od minus pěti do minus devíti stupňů, zjistila ČTK u silničářů a meteorologů v kraji. Dnes by v Královéhradeckém kraji mělo být převážně zataženo s občasným sněžením. Teploty by se měly pohybovat od minus tří do nuly, na hřebenech hor má být kolem minus dvou stupňů.

Jihomoravský kraj

Řidiči na jižní Moravě si musejí dát pozor na silnicích na slabou vrstvu nového sněhu a na další sněhové přeháňky během dne. I zde jsou silnice sjízdné jen se zvýšenou opatrností, na komunikacích nižších tříd zůstává vrstva ujetého sněhu krytá inertním posypem.

V části kraje sněží a podle meteorologů lze čekat během dne další srážky, hrozí také ledovka či sněhové jazyky. Teplota se ráno v kraji pohybuje nejčastěji mezi minus devíti až minus šesti stupni Celsia a sněžení také snižuje viditelnost. Meteorologové varují před vydatnějšími srážkami a sněhovými jazyky během dne na především na Blanensku.

Zlínský kraj

Dopravu ve Zlínském kraji dnes ráno místy komplikují silný vítr a sněhové přeháňky. Na horách Vsetínska silnice nižších tříd stále pokrývá zledovatělá vrstva sněhu. Ostatní vozovky ve Zlínském kraji jsou většinou holé a vlhké nebo holé, suché a vymrzlé, vyplývá z údajů ŘSD.

Podle předpovědi bude během dne postupně na většině území Zlínského kraje sněžit. Sněžení by mělo pokračovat i v noci na středu a po celou středu, ustávat by mělo až ve středu večer. Na čtvrtek pak předpověď očekává jen ojedinělé mrholení. Noční teploty v těchto dnech klesnou již jen k minus pěti stupňům, denní stoupnou až na plus tři stupně Celsia.

Olomoucký kraj

Silnice v Olomouckém kraji pokryl v noci na dnešek nový sníh. Do terénu vyrazili silničáři ve všech okresech. Na mnoha místech jde zatím jen o poprašek, který leží především na vedlejších cestách. Všechny vozovky v kraji jsou nyní sjízdné, další sněžení se očekává během dne.

Sněžit začalo nad ránem na severu kraje, ale i v nižších částech regionu. „Na Šumpersku sněžilo od 3:30 do 5:30, napadl poprašek sněhu. Nyní začalo sněžit znovu, očekáváme, že toho bude více. Silnice ošetřované chemicky jsou nyní holé a mokré a na inertech leží poprašek na zledovatělé vrstvě sněhu kryté posypem,“ řekl dispečer šumperské správy silnic.

Na Jesenicku zaznamenali silničáři nad ránem nárazový vítr, který místy tvořil sněhové jazyky, nyní se už utišil. „Na Jesenicku sněžilo v pásech, chytlo to Mikulovice, Ostružnou či Červenohorské sedlo. Zatím žádný problém v dopravě nemáme, momentálně nesněží,“ uvedl tamní dispečer.

Fotogalerie
8 fotografií