„Šla jsem Humpoleckou ulicí do práce a uklouzla jsem. Když jsem zjistila, že krátce přede mnou si tady starší paní zlomila nohu a odvezla ji sanitka do nemocnice, zkusila jsem zjistit, co musím udělat, aby naše ulice byla uklizená a posypaná,“ uvedla Markéta Hirschová pro iDnes.cz. Na technických službách se dozvěděla, že její ulice není na seznamu udržovaných.

Na odboru životního prostředí mi řekli, že mám v létě podat žádost, aby se tady v zimě uklízelo. Ale že je to nejisté, protože magistrát to vyřešil tím, že zvýšil pojistné pro případ škod nebo zranění na neuklizených chodnících,“ dodala Hirschová.

Tyrkysové ulice se uklízejí, černé nikoliv

Mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman odmítl nejprve situaci komentovat, pak ale přiznal, že o úklid některých silnic a chodníků se Praha nestará. „Nařízení o vymezení úseků místních komunikací a chodníků, na kterých se nezajišťuje sjízdnost a schůdnost odstraňováním sněhu a náledí, rada schválila podle zákona o hlavním městě a zákona o pozemních komunikacích,“ popsal mluvčí.

Praha má tak k dispozici mapu s ulicemi a chodníky. Každý má nakreslený jinou barvou. Tyrkysově a fialově jsou vybarveny ulice a zastávky městské hromadné dopravy, jež jsou uklízeny přednostně. Modré ulice pak čistí později a černé vůbec. Humpolecká ulice, na které si stařenka zlomila nohu, je černá. Není ale jasné, kdo vůbec o barvě chodníků rozhoduje. Některé barvy jsou navíc nelogické v tom, že třeba černé ulice navazují na tyrkysové. Pražský magistrát z problému viní městské části.

Případy uklouznutí na ledovce řeší dokonce i soudy. Muž, který si v roce 2006 při pádu v Hlubočepích poranil nohu, po dlouhém procesu vysoudil milion korun. Za pravdu mu dal ale až Ústavní soud.

Fotogalerie
5 fotografií