„Smogová situace v Olomouckém kraji i nadále trvá. Podle dvanáctihodinových hodnot se koncentrace pohybují mezi 124 až 162 mikrogramy na metr krychlový, jen na Jesenicku je situace lepší. Počítáme s tím, že rozptylové podmínky budou i nadále nepříznivé,“ řekl dnes ČTK Václav Smolka z ostravského pracoviště.

Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji jsou nadále zhoršené. Naměřené denní koncentrace prachu překračují limit někde i téměř čtyřnásobně.

Lidem s dýchacími potížemi, srdečními nemocemi, starším lidem a malým dětem meteorologové za smogové situace doporučují při pobytu venku vyhnout se zvýšené fyzické zátěži. U dospělých bez zdravotních potíží omezení nutná nejsou. Řidiče aut ČHMÚ požádal, aby pokud možno nevyjížděli.

Čechy příliš nepotěší ani počasí. V sobotu bude přes den převážně zataženo. Nejvyšší teploty se budou pohybovat kolem -1 až +3 stupně Celsia. Horská lyžařská střediska se i nadále mohou radovat. V 1000 metrech na horách bude -2 °C. V noci na neděli nás čeká +1 až -3 stupňě, ojediněle při slabém větru a malé oblačnosti až -8 °C.

V neděli bude rovněž zataženo až oblačno, ojediněle slabé sněžení nebo mrholení. Odpoledne místy polojasno. Nejvyšší teploty 0 až 4 °C, při malé oblačnosti až 6 °C. 

Video
Video se připravuje ...

Předpověď na víkend: Černý led, déšť i mráz. A děti už nepouštějte bruslit. David Vaníček, Petr Soukup, Dagmar Honsová

Fotogalerie
20 fotografií