Ľubomír si vždy přál chovat kozy, když se mu jednou naskytla ta pravá příležitost. „Chovatelka koz, co tu bydlí nedaleko, rušila svůj chov a neměla kam dát dvě kozy, a tak jsme si je vzali, protože jsme nechtěli, aby skončily v klobásách, a bylo nám těch němých tváří líto,“ vysvětlil kozí milovník.

Jako první se tak u něho zabydlela černá koza Čertice a Terezka. „Čertice měla nehodu, proto má jen jedno vemínko. Kozel jí ho natrhl a úplně rozpáral, proto nemůže mít ani tolik mléka jako ostatní. Navíc je to už starší dáma, je jí asi kolem šesti let. Když jsou ale kozy v dobrých podmínkách, mohou se dožít až dokonce 15 let,“ uvedl Ľubomír.

Čertice i Terezka měly postupem času kůzlátka, což přivedlo Ľubomíra k založení Kozího pelíšku – azylového domu pro hendikepované či starší kozy, které už nikdo nechce. „Když už nemůžou mít tolik či žádné mléko, tak si přece nezaslouží, aby se k nim lidé chovali špatně. Tady jim poskytneme správný a klidný domov naplněný láskou,“ dodal milovník koz.

Ľubomír zachraňuje kozy před hrozným osudem. Nedaleko Jílové u Prahy má pět kozích dam.
Autor: David Malík

Kozy doprovodily i turistu

Nyní má ve vesnici nedaleko Jílového u Prahy už pět kozích dam, které tvoří jeho rodinu. „Všemu velí právě Čertice, je to velká šéfová. Pořídil jsem jí zvoneček, abych slyšel, když se někam společně s ostatními zatoulají. Jednou skončily dokonce až na autobusové zastávce, odkud mi volali, ať si pro ně přijdu,“ řekl s úsměvem Ľubomír.

S kozami si tedy užije i pěknou srandu. „Často lezou i vedle sousedovi na střechu, vyskočí tam a já tam pak pro ně musím chodit. Nebo se taky stalo, že se přidaly k nějakému turistovi, který šel okolo. Naše kozy jsou velmi společenské, a tak ho doprovodily až dolů do vesnic. Stalo se také to, že se Čertice rozhodla pro malý výlet – a volal mi pán, co bydlí až na druhé straně kopce, že tam mám kozy. Naštěstí nás tu všichni znají,“ vysvětlil pasáček koz.

Kozí výdaje pokrývá prodej přírodních mýdel a konopných mastí. „Mýdla obsahující kozí mléko a výluhy z bylinek jsou doplněná o vonné silice a přírodní oleje, nemají tak v sobě žádnou chemii. Navíc mají i příjemné vůně například po skořici či levanduli. Působí tudíž dobře na lidi s citlivou pokožkou a ulevují při potížích s ekzémy nebo lupénkou,“ popsal Ľubomír.

S přírodními mýdly a mastmi kozí milovník objíždí nejrůznější jarmarky, akce či zvířecí výstavy. Mýdla si ale můžete koupit i přes jeho e-shop nebo osobně.

Pokud se rozhodnete Ľubomíra a jeho „chlupatou partu“ v malé vesničce mezi kopci navštívit, nezapomeňte donést chleba či zeleninu. Tím si získáte srdce zdejších kozích dam a budete si je moci i pohladit. 

Podívejte se, jako kozy vypadají:

Fotogalerie
15 fotografií