Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hasiči převrátili na ledovce cisternu. Jeden přitom zemřel

Dobrovolní hasiči u Karviné havarovali a převrátili cisternu na střechu. Dva se vážně zranili (ilustrační foto).
Dobrovolní hasiči u Karviné havarovali a převrátili cisternu na střechu. Dva se vážně zranili (ilustrační foto).  (Autor: Blesk / Ondřej Oharek)
Autor: ČTK, zst - 
18. února 2017
08:58

U Horní Suché na Karvinsku havarovala v pátek večer cisterna dobrovolných hasičů. Podle prvních informací byli dva hasiči vážně zraněni, policie v sobotu dopoledne upřesnila, že spolujezdec havárii nepřežil. Hasiči nejeli k zásahu, šlo o běžný přesun.

„Jsme stále na místě, uzavíráme místo nehody. Více informací sdělíme ráno,“ řekla krátce po nehodě policejní mluvčí Soňa Štětínská. V sobotu dopoledne pak Štětínská upřesnila, že čtyřiadvacetiletý spolujezdec nehodu, která se stala kolem páteční osmé hodiny večer, nepřežil. O dva roky mladší řidič je zraněný.

Podle webu dopravních informací skončila hasičská cisterna dobrovolníků ze Šenova na střeše. Nehoda se stala na silnici 474 mezi obcemi Karviná-Doly a Horní Suchá v době, kdy byly silnice v regionu pokryty ledovkou. Doprava v místě nehody musela být odkloněna na objízdné trasy.

Cisterna jela ve směru od Karviné na Havířov a řidič z dosud nezjištěných příčin narazil do pravých svodidel. Vozidlo sjelo po nárazu mimo komunikaci a převrátilo se na střechu.

„Ve vozidle zůstali zaklíněni dva muži. Dvaadvacetiletý byl při vědomí a se záchranáři komunikoval. Posádky u něj zajistily žilní vstup a zahájily podávání léků ještě před jeho vyproštěním. Následně byl ošetřen s poraněními obou dolních končetin,“ řekl mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl. Muž byl přepraven do ostravské fakultní nemocnice.

Vyprošťování spolujezdce ale bylo podle Humpla velmi složité, protože se k němu záchranáři nemohli dostat. „Od počátku však nereagoval a nejevil žádné známky života. Zasahující lékařka u něj po vyproštění musela konstatovat smrt. Pacient utrpěl poranění neslučitelná se životem a na místě jim podlehl,“ doplnil Humpl.

Hasičský sbor města Šenova už v noci vyvěsil na sociální síti smuteční stužku. Lidé zde kondolují rodině a přejí uzdravení zraněnému.

Mluvčí hasičů Petr Holub potvrdil, že vyprošťování posádky bylo složité, cisterna ležela na střeše asi ve čtyřmetrovém srázu. Prvního z dobrovolných hasičů se podařilo vyprostit zhruba za hodinu po příjezdu první jednotky hasičů. Na vyproštění druhého ze zaklíněných hasičů, který na místě zemřel, hasiči potřebovali další zhruba tři hodiny. Holub uvedl, že vozidlo bylo na nezásahové jízdě a vracelo se z Karviné na zbrojnici.

Policisté případ šetří jako ublížení na zdraví z nedbalosti. Hmotná škoda zatím nebyla přesně vyčíslena, předběžně je odhadována na zhruba 200 tisíc korun.

Ledovka potrápila nejen Karvinsko

Před ledovkou varovali meteorologové na většině území České republiky. V noci na pátek totiž na silnice napršelo a přes noc mrzlo. Na Vysočině kvůli namrzlé silnici došlo v pátek například k nehodě dvou osobních aut. Jeden z řidičů, pětašedesátiletý muž, na místě zemřel. Třiadvacetiletá řidička druhého vozu skončila se zraněním v nemocnici. Silnice II/385 byl v místě nehody mezi obcemi Křídla a Branišov uzavřena a policisté odkláněli provoz na okolní komunikace.

Policistům v řadě případů volali řidiči, kteří si stěžovali na namrzlé a obtížně sjízdné silnice. Na Vysočině začalo po ránu pršet. Silnice na mnoha místech pokryla ledovka a byly sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Během pátečního dopoledne se oteplilo a situace na silnicích se uklidnila.

O víkendu bude sněžit

V sobotu bude v Česku zataženo až oblačno, místy přeháňky, v polohách nad 500 m bude sněžit. K večeru hlásí meteorologové ustávání srážek a později ojediněle i polojasno. Nejvyšší teploty budou přes den 2 až 6 °C, v 1000 m na horách kolem -1 °C. Vítr povane rychlostí do 6 m/s a k večeru bude slábnout.

V neděli se pak lehce ochladí a přes den naměří rtuť teploměru maximálně +1 °C. Sluníčko se objeví jen ojediněle, stejně jako se na některých místech mohou řidiči setkat s mlhou, která může namrzat. Vítr bude jen slabý.

Zobrazit celou diskusi