Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Do českých věznic míří automaty na kondomy: Kvůli AIDS a žloutence

Autor: bud - 
18. února 2017
18:48

V prvních českých věznicích pro muže by se už letos mohly objevit automaty na kondomy. Cílem projektu je hlavně prevence šíření infekčních a pohlavních chorob nebo třeba žloutenky mezi vězni. Téma homosexuálního styku v tuzemských věznicích je podle odborníků tabuizované, přestože k němu běžně dochází. O realizaci projektu informoval deník Aktuálně.cz.

Plán na zavedení výdejních automatů na kondomy ve věznicích v Česku se objevil už loni na podzim. S nápadem přišlo Národní monitorovací středisko pro drogy a závislost (NMS), které na tomto projektu spolupracuje také s Vězeňskou službou a ministerstvem spravedlnosti.

Automaty by se v první věznici měly objevit už na přelomu února a března. Kde konkrétně to bude, se ale tají, protože by to mohlo způsobit zbytečné napětí mezi vězni. Samotné instalaci automatů by navíc měla předcházet osvětová kampaň. Hlavním cílem je omezit šíření pohlavních a infekčních nemocí, jako jsou například AIDS nebo žloutenka, mezi vězni

Ve vězeňství je vyšší koncentrace lidí, kteří jsou v riziku nakažení infekčními onemocněními. A samozřejmě, když se s tím nepracuje, léčba těch onemocnění je velkým sociálním a finančním nákladem pro celou společnost,“ uvedla pro server Aktuálně.cz Tereza Černíková z NMS, která na projektu zavedení automatů pracuje. Podle ní ve věznicích k pohlavnímu styku mezi mužskými vězni běžně dochází, jen se o tom příliš nemluví. „Je obtížné přijít do vězení a ptát se těch lidí, jak a co tam provozují. Ale dochází k tomu, a to nejen mezi homosexuály,“ vysvětlila.

Zadarmo a tajně

Česko je v tomto ohledu spíše pozadu, už v roce 2013 totiž kondomy vězňům rozdávaly dvě třetiny evropských zemí. V plánu je, že čeští vězni by měli mít možnost si kondomy vzít zdarma a zcela anonymně. Automaty proto budou umístěny na místech, kde je soukromí, což jsou třeba toalety.

Zavedení automatů podporuje i ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal. „Snažíme se o to, aby nedocházelo k přenosu pohlavních, případně infekčních chorob ve věznicích,“ uvedl.

Jak to vypadá v pražské věznici na Pankráci? Zamířili jsme tam v jednom z dílů Selfie z Prahy:
Video  Pronikli jsme do věznice Pankrác! Jak si tam žijí? A rozhledna v Praze, z níž není vidět.  - Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček
Video se připravuje ...

mam_To_rad ( 19. února 2017 04:45 )

a večer bude kolem pach pálející se gumy

PETR_50 ( 18. února 2017 19:28 )

A proč tam takové automaty. Přeci jsou oddělené věznice muži / ženy??? Spíš by potřebovali automaty na kafe !

Zobrazit celou diskusi