Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Emigrace taxíkem: Fotograf viděl úprk súdánské rodiny, házeli kufry přes hranici

Autor: jer - 
18. února 2017
18:27

Před zvolením Donalda Trumpa na post prezidenta USA řada lidí vtipkovala, že pokud bude zvolen, odstěhují se do Kanady. Emigrace k severním sousedům ale nemusí být tak snadná. V pátek se o tom přesvědčilo osm žadatelů o azyl, kteří s obtížemi překonali hranici mezi Kanadou a USA. Celou událost zachytil fotograf agentury Reuters.

K incidentu došlo na hraničním přechodu Champlain v americkém státě New York. Hraniční stráž USA zastavila taxi plné lidí. Muže na sedadle pasažéra strážci požádali o pas. Při kontrole dokladů najednou sedm pasažérů, včetně čtyř dětí, vystoupilo z vozu a začali utíkat směrem ke kanadským strážcům hranic.

Útěk přes zasněženou hranici se podařil. Všech sedm uprchlíků původem ze Súdánu skončilo v rukou kanadské policie. Americkým strážcům nakonec utekl i muž, jehož doklady stráž kontrolovala. Motiv útěku není jasný. „Všem jsme tu ukradení,“ řekl novinářům jeden z uprchlíků. Podle něj je všech osm migrantů súdánského původu a poslední dva roky prý žili a pracovali ve státě Delaware. Kanadské úřady původ uprchlíků nezveřejnily.

Hraniční stráž Spojených států se údajně chystala migranty zadržet. Muž, jehož pas strážci kontrolovali, byl prý v USA nelegálně. Po útěku si hraniční kontroly předaly zavazadla uprchlíků. Kanadská pohraniční stráž poté nově příchozí i s jejich zavazadly odvezla na nejbližší služebnu. Uprchlíky čeká výslech a pravděpodobně zažádají v Kanadě o azyl.

Uprchlíci utíkají přes kanadsko-americké hranice čím dál častěji. Spojené státy totiž čeká zpřísnění pravidel pro vstup a setrvání v zemi. Žadatelé o azyl přes hranice utíkají i proto, že pokud je zadrží kanadská policie v Kanadě, můžou zažádat o azyl. Pokud jsou zadrženi na hraničním přechodu, jsou odmítnuti.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi