Na Mariánském náměstí se před budovou magistrátu sešli demonstranti. Jejich cílem bylo vyjádřit nesouhlas s kvalitou ovzduší v Praze. Setkání ve čtvrtek 23. února odstartovalo v 8:15 hodin, tedy před plánovaným zahájením zastupitelstva v 9:00 tak, aby přicházející politikové srocení registrovali.

Ještě před oficiálním zahájením došlo k drobné slovní roztržce. Desítky lidí stály v prostoru před vstupem na magistrát na místě, kde řidiči parkují svá auta. Postávající hlouček překážel jednomu muži v autě při parkování.

„Běžte s tím do hajzlu!“ vykřikl řidič z okna. „A musíte jezdit autem?“ zeptal se ho jeden z demonstrujících. „Musíme, protože nežijeme na stromech,“ opáčil naštvaný řidič. Jeden z kolemjdoucích, který kráčel do budovy, si také neodpustil poznámku a se slovy „Tak jeďte na Šumavu,“ odešel.

Chtějí lepší MHD

„Praha dojíždějícím obyvatelům ze Středočeského kraje neposkytuje dostatečně kvalitní veřejnou dopravu na to, aby se těmto lidem vyplatilo nevyužívat při cestách do hlavního města auto. Jen minimum lidí, kteří dojíždějí do Prahy za prací, má k dispozici kolejovou dopravu. To je potřeba změnit,“ prohlásil na demonstraci Marek Bělor ze spolku Auto*Mat.

Demonstrující si s sebou přinesli transparenty s ekologickými hesly.
Autor: Daniel Vitouš

Plán města vystavět několik tisíc parkovacích míst na placených parkovištích P+R podle Bělora nestačí. Tento krok dle jeho vyjádření řeší pouze zlomek skutečně poptávané kapacity.

„Je potřeba začít pořádně rozvíjet železnici jako kvalitní a spolehlivý systém veřejné dopravy. Ve 21. století stavíme infrastrukturu pro století dvacáté. Proč deset let od prvních studií ještě nikdo nezačal realizovat železniční tunely pod centrem Prahy, které dokážou zásadně zvýšit kapacitu železniční dopravy a mohou ulehčit metru a tramvajím, které jsou v centru přetížené?“ vznesl během projevu dotaz Marek Bělor.

Podívejte se na video z demonstrace:

Řešení musí být systémové

Demonstrujícím na Mariánském náměstí také vadilo, že ačkoliv autem nejezdí, musejí zplodiny přesto dýchat.

„Kvůli cizím zdravotním problémům se dobrovolně nikdo omezovat nebude. Nemůžeme chtít řešit smogovou situaci tím, že budeme apelovat na lidi. Potřebujeme systémová opatření, která to vyřeší. Mezi ně patří také vytvoření nízkoemisních zón, protože MHD zdarma nestačí. Ta jenom motivuje lidi k tomu, aby něco dělali, nikoliv aby nedělali to, co problém způsobuje, tedy nejezdili nadměrně auty,“ řekl na demonstraci Josef Patočka z hnutí Limity jsme my.

Není to rozmařilost povalečů

Za druhou stranu pomyslné barikády na shromáždění k lidem promluvila náměstkyně primátorky Petra Kolínská. Během své řeči upozornila, že právo na čisté životní prostředí je chráněné ústavou.

Někteří aktivisté si na hlavu nasadili obří nosy.
Autor: Daniel Vitouš

„Požadavky na čistý vzduch nejsou žádným požadavkem na luxus nebo rozmařilostí kavárenských povalečů. Je to základní občanské právo. Ne všichni kolegové v této budově v tom mají jasno,“ otřela se o pražské zastupitele před budovou magistrátu Petra Kolínská.

Náměstkyně primátorky souhlasně uvedla, že hlavním preventivním řešením smogu v Praze je nabídka kvalitní MHD.

Konkrétní řešení a požadavky

„Zastupitelstvo dnes bude mimo jiné hlasovat o změně územního plánu, která umožní výstavbu nové železniční zastávky Rajská zahrada a umožní rozšíření koridoru železnice tak, aby se dálkové vlaky nebrzdily s těmi regionálními. Jsou to jednotlivé krůčky, rychlé řešení neexistuje,“ prozradila dílčí konkrétní řešení problémům s ovzduším v Praze Petra Kolínská.

V Praze demonstrovali lidé proti znečišťování ovzduší.
Autor: Daniel Vitouš

Podle ní jsou někteří zastupitelé k celé agendě kolem smogu v metropoli málo citliví a právě tlak veřejnosti může ovlivnit to, jak tito politici během jednání hlasují.

Demonstrující na události „Chceme dýchat!“ uvedli konkrétní požadavky pro budoucí řešení smogové situace v Praze. Nejpozději na podzim tohoto roku by podle nich měli zastupitelé předložit takzvaný Regulační řád, který se danou problematikou začne zajímat.

Na zastávkách MHD a dalších veřejných místech by se podle organizátorů shromáždění měly objevovat pravidelné informace o kvalitě vzduchu ve městě. Demonstranti požadují lepší síť cyklostezek, bezplatnou MHD a parkování zdarma na parkovištích P+R v případě další smogové situace.

Prohlédněte si fotografie ze shromáždění před magistrátem:

Fotogalerie
13 fotografií