Vítr získal na síle v Olomouckém kraji až ráno. Zatímco přes noc měli hasiči zhruba pět výjezdů na Šumpersku k popadaným stromům, dopoledne jich bylo již dvě desítky. „V drtivé většině výjezdů se jedná o spadené stromy na komunikacích či větší větve. Hasiči také ve Zlatých Horách na Jesenicku řešili uvolněné plechy na střeše objektu,“ řekl  mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Problémy kvůli silnému větru mají také energetici. „Celou noc foukal vítr, na střední Moravě poryvy zintenzivnily nad ránem. A nové poruchy stále vznikají. Hlavní příčinou jsou padající stromy a větvě do vedení. V tuto chvíli jsou bez proudu stovky domácností v celém kraji. Zvýšený počet poruch je na různých lokalitách, nicméně kalamitní stav byl vyhlášen pro Šumpersko,“ uvedl mluvčí energetické společnosti ČEZ Vladislav Sobol.

Sobol podotkl, že kvůli vyhlášení kalamitního stavu jsou v terénu veškeré síly, které pracují na tom, aby se poruchy co nejdříve odstraňovaly.

O víkendu přijde orkán, podívejte se na předpověď Dagmar Honsové:

Video
Video se připravuje ...

Předpověď: O víkendu přijde orkán. A poradíme, jak díky větru zhubnout. Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený


Kalamita platí i v Královéhradeckém kraji

Společnost ČEZ Distribuce vyhlásila k 9. ráno ve všech okresech Královéhradeckého kraje kvůli silnému větru a velkému množství poruch kalamitní stav. Poruchy způsobily během noci zejména pády stromů a větví do vedení. Nejpostiženější oblastí bylo kolem 11:00 Náchodsko, kde energetici evidovali poruchy na dvaceti místech. Výpadky proudu se v kraji týkají stovek domácností, řekla regionální mluvčí firmy ČEZ Šárka Beránková.

K 09:00 ČEZ evidoval na východě Čech 17 poruch na vedeních vysokého napětí a desítky poruch na vedení nízkého napětí. „Naši technici jsou v terénu a na odstranění poruch intenzivně pracují. Snažíme se, aby dodávka energie byla obnovena do všech domácností co nejdříve,“ uvedla Beránková.

Kalamitní stav byl odvolán v okrese Hradec Králové. „Poruchy na Hradecku se daří postupně odstraňovat a nevznikají nové, kalamitní stav byl proto odvolán,“ uvedla mluvčí. Po 15:00 energetici evidovali v Královéhradeckém kraji tři poruchy na vedení vysokého napětí, a to na Rychnovsku, Náchodsku a Trutnovsku.

Rozvodněná řeka zaplavila silnici

Kvůli počasí zaznamenali problémy také silničáři. Silnici mezi Bohuslavicemi a Lukavicemi na Šumpersku zaplavila rozvodněná řeka Morava, leží tam zhruba půl metru vody. „Bude to uzavřeno na delší dobu. Pokud však nebudou srážky, mohlo by se to zastavit. Je to v tomto úseku pokaždé, místní jsou zvyklí,“ řekl dispečer šumperské správy silnic. Naopak silnice mezi Tršicemi a Vacanovicemi na Olomoucku, kterou zaplavila v noci z úterka na středu voda z polí, je již sjízdná. „Otevřena byla ve čtvrtek v 15:30,“ řekl dispečer olomoucké správy silnic.

V ostatních částech regionu by měly být silnice sjízdné bez problémů, na některých místech však správci cest upozorňují na silný vítr. Nárazový vítr může komplikovat dopravu například na Šumpersku i na Prostějovsku, silný vítr fouká na Přerovsku, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic. V kraji nedosahují zvednuté hladiny toků nyní žádného povodňového stupně. V Lupěném na Šumpersku, kde byl ve čtvrtek dosažen první stupeň na Moravské Sázavě, již hladina ráno poklesla zhruba 30 centimetrů pod tuto hranici.

Obezřetní by měli být také návštěvníci Jeseníků. Podle náčelníka tamní horské služby Michala Klimeše fouká na hřebenech silný vítr. „V některých střediscích jako například V Hynčičích pod Sušinou je kvůli silnému větru omezen provoz lanovky,“ řekl Klimeš. Podotkl přitom, že situace by se měla již v následujících hodinách uklidňovat.

Výpadky elektřiny trápí i Liberecký kraj

Kvůli následkům silného větru platí od rána kalamitní stav na Liberecku, Českolipsku a Semilsku. Bez proudu jsou stále stovky domácností. Na Ještědu zastavily porivy, přesahující 100 kilometrů za hodinu, kabinkovou lanovku. Po obědě se situace začala zlepšovat a vítr polevil k 50 kilometrů za hodinu.

K poledni evidoval dispečink poruchy na vysokém a nízkém napětí především na Liberecku v části obcí Višňová, Poustka, Bílá, Vesec a na Českodubsku v Proseči. „Opravuje se také na Českolipsku v části obcí Svor, Kytlice, Nový Bor a Arnultovice a na Semilsku v Bystré a Hájích nad Jizerou,“ uvedla Holingerová.

Na obnovení dodávek pracují podle ní všechny poruchové čety a povoláni byli i externí dodavatelé. „Poruchy se nám daří odstraňovat, se slábnoucím větrem se situace zlepšuje. Nejčastější příčinnou poruch je pád stromů a větví do vedení, ulomené izolátory,“ doplnila Holingerová.

Kvůli výpadku dodávek elektřiny se od rána nelyžuje na sjezdovce Pláně ve Sportovním areálu Ještěd. „Popadaly tam stromy do vedení, na odstranění poruchy se pracuje, přerušili nám ale dodávky proudu," řekl vedoucí areálu Jan Svatoš. Jinak je podle něj středisko v provozu, jezdí i obě sedačkové lanovky.

Ke třetí hodině odpoledne odvolali energetici kalamitní stav na Semilsku. Dál platí na Liberecku a Českolipsku.

Silný vítr zkomplikoval i dopravu v Libereckém kraji, hasiči už v noci vyjížděli k pěti popadaným stromů, dalších 11 jich odklízeli za dopoledne.

„Po desáté hodině už žádný výjezd na popadané stromy nebyl," řekl Jan Mandl z Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Nejvíc výjezdů bylo na Českolipsku. Spadlý strom ale ráno zablokoval i ulici u nádraží v Jablonci, další na Liberecku spadl do elektrického vedení. Vyvrácený strom zkomplikoval i dopravu na silnici 10 z Turnova na Železný Brod.

V Moravskoslezkém kraji vyjeli hasiči 80krát

Silný vítr zaměstnává moravskoslezské hasiče. Od půlnoci do dnešního poledne evidují už osm desítek výjezdů. Nejčastěji odstraňují spadlé stromy a větve. Na Opavsku a Frýdecko-Místecku vítr poškodil i elektrické vedení.Řekl to mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

„Jde především o odstraňování popadaných a nebezpečně nakloněných stromů a silných větví ze silnic, chodníků, plotů i elektrických drátů. Události se zatím obešly bez zranění i bez větších škod. V Ostravě-Porubě spadl vysoký smrk na osobní auto,“ řekl. Dodal, že těžký strom poničil hlavně přední kapotu a dveře auta.

Tři desítky výjezdů evidují profesionální a dobrovolní hasiči v okrese Bruntál, 16 v okrese Opava. Většinou hasiči zasahovali ještě za tmy. Elektrické i telefonní dráty poškodil vítr či spadlý strom v Jakartovicích na Opavsku a Třanovicích na Frýdecko-Místecku. Tam strhly stromy elektrické vedení v délce zhruba 100 metrů, dráty byly strženy ze čtyř sloupů.

Vyvrácené stromy působí problémy i na Vysočině

Hasiči a energetici tam od rána zasahují u stromů, které popadaly do elektrického vedení, na silnice i na koleje. I zde po poledni ubylo zásahů. Nicméně na Havlíčkobrodsku vyhlásila firma ČEZ kalamitní stav, který platí od devíti hodin ráno.

Po ránu měli hasiči nejvíc výjezdů na Pelhřimovsku, později přibyly problémy na Žďársku, Havlíčkobrodsku a na Jihlavsku. V obci Stáj na Jihlavsku poškodil spadlý strom telefonní vedení. V Pravíkově na Pelhřimovsku utrhl vítr billboard. Do kolejiště ve stanici Luka nad Jihlavou spadl strom před 11:00, uvedla Musilová.

Na Havlíčkobrodsku bylo podle mluvčí společnosti ČEZ Šárky Beránkové nejvíc poruch na elektrickém vedení ráno ohlášeno v Havlíčkově Brodě a v okolních obcích, mimo jiné v Poděbabech a Svatém Kříži. Kolik domácností je aktuálně bez proudu, se podle mluvčí nedá říci. „To číslo se špatně určuje. My něco opravíme a další porucha se třeba objeví,“ uvedla. Výpadky v dodávkách elektřiny byly po ránu také v některých obcích Pelhřimovska.

Spadlé stromy dopoledne zastavily provoz na některých vlakových tratích v kraji. Podle údajů Českých drah byla půl hodiny před polednem přerušena doprava mezi Hlinskem v Čechách a Ždírcem nad Doubravou, stromy z kolejí byly odstraněny během hodiny. Dopoledne nabíraly zpoždění také vlaky mezi Světlou nad Sázavou a Ledčí nad Sázavou, Havlíčkovým Brodem a Rozsochatcem a mezi Golčovým Jeníkovem a obcí Vlkaneč.

Nehody blokovaly hlavní tahy I/19 u Obrataně na Pelhřimovsku a na I/38 mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem. U Obrataně spadly v 05:00 stromy na nákladní vůz a cisternu, místo bylo přes hodinu neprůjezdné. Na trase do Havlíčkova Brodu se po 7. ráno převrátilo nákladní auto, auta místo objížděla.

Největší nárazy větru, s rychlostí 90 kilometrů v hodině, zaznamenali na Vysočině meteorologové dopoledne ve stanicích Košetice na Pelhřimovsku, Přibyslav na Havlíčkobrodsku, Svratouch na Žďársku a Dukovany na Třebíčsku. 

Fotogalerie
19 fotografií