Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kmoníčka vítaly v USA srnky. Český velvyslanec se brodí sněhem a čeká na Trumpa

Autor: Jakub Veinlich - 
16. března 2017
18:50

Nový velvyslanec ve Washingtonu nastoupil do práce. Hynek Kmoníček začal úřadovat hned po příletu. Vedl první poradu a už navazoval spojení s dalšími diplomaty. První českou delegaci bude provázet na cestě po USA už v neděli. 

Česká ambasáda ve Washingtonu má opět svého šéfa. Hynek Kmoníček – dosavadní ředitel zahraničního odboru na Pražském hradě – už ve středu přiletěl a hned se ujal úřadu. Během čtvrtečního rána ho čekalo seznamovací kolečko s nejbližším týmem na ambasádě.

„První mé kroky jsou porada se zaměstnanci, kontrola úřadu a také poslední příprava pro dvě ministerské delegace, které začnou najíždět už v neděli,“ řekl Kmoníček Blesk.cz. Mezi prvními přitom mají do Spojených států dorazit ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Velvyslanec zatím neoficiální

Kmoníček přitom ještě není plnohodnotný velvyslanec. Tím bude až po přijetí v Bílém domě samotným americkým prezidentem Donaldem Trumpem, kterému předá pověřovací listiny.

Jenže to ještě nějakou dobu potrvá. Americká administrativa – stejně jako každá jiná – plánuje vždy uvítání nových velvyslanců hromadně. Kmoníček tedy čeká, až do Spojených států dorazí další noví diplomaté. Úřad ale i tak vykonávat může. „Už dnes odpoledne předám kopii pověřovacích listin na State Department,“ přiblížil první oficiality ve Spojených státech Kmoníček.

Kopii listin jde tedy předávat o pár dní dříve, než bylo původně plánováno. Reportérovi Blesk.cz totiž velvyslanec těsně před odletem z Prahy řekl, že na ministerstvo zahraničí jde s kopiemi až v pondělí. Večer se pak Kmoníček potká také s českými novináři, kteří pracují v USA.

Hynek Kmoníček, nový velvyslanec ČR v USA, těsně po příletu na ambasádu Hynek Kmoníček, nový velvyslanec ČR v USA, těsně po příletu na ambasádu | česká ambasáda v USA/ Blesk.cz

Srnky a sníh

Nejen na novou práci, ale také na nešvary počasí si bude muset nový velvyslanec zvykat. I když první cesta do práce byla prý spíš příjemná. Kdo ve městě jen tak potká divou zvěř. „Ráno mě přivítaly dvě srnky, co žijí v lese za domem,“ svěřil se Kmoníček s ranním zážitkem. S sebou do USA si vezl zatím jen dva kufry, pro zbytek se prý vrátí začátkem dubna. Uplatní teď především teplé oblečení. „Sněhu je tu požehnaně na to, že tu před dvěma týdny rozkvetly sakury,“ přiblížil americké počasí český velvyslanec.

Podívejte se, s jakými plány Kmoníček do USA odlétal: 

 

matno ( 16. března 2017 21:29 )

No, vzhledem k tomu, že naše ambasáda ve Washingtonu se nachází jen asi 200 metrů od rezidence velvyslance a k tomu na stejném pozemku a co by kamenem dohodil od lesoparku, tak bych se spíš divila, kdyby nějakou tu srnku nepotkal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa