Po zimě se pro veřejnost otevřela věž Novoměstské radnice. Tuto dominantu dostavěli v roce 1456, je vysoká téměř 70 metrů a na ochoz vede 221 schodů.

Můžete z ní vidět téměř celou Prahu přímo z Karlova náměstí. Zároveň je výhodou, že tu nemusíte stát dlouhé desítky minut s dalšími turisty, jako je tomu na věži Staroměstské radnice.

V letošním roce čeká na návštěvníky Novoměstské radnice bohatý program, ze kterého si vybere snad každý. Podívat se můžete na poklad a tajemství Karla IV., různé galerie fotografií či grafiky. Pro milovníky jídla a pití je připraveno pro tento rok hned několik festivalů, nebudou chybět ani koncerty.

Historie věže

Od 15. století věž plnila funkci protipožární „strážnice“ pro Nové Město a později z ní hlásný vytruboval hodiny. Stavebních úprav doznala v letech 1520 až 1526 a následně mezi roky 1559 a 1561. Ochoz a střecha byly opakovaně opravovány po zasažení bleskem, poslední úpravy jsou však více než 140 let staré.

V prvním patře věže Novoměstské radnice se nachází původně gotická kaple, později zasvěcená Nanebevzetí Panny Marie a patronu české země svatému Václavovi. V roce 1722 byla přestavěna v barokním stylu, ze kterého se zachovala například klenba uprostřed zdobená freskou alegorie Práva a Spravedlnosti či vstupní profilovaný portál.

Řetěz uzavíral silnici

Do kaple je možno nahlédnout též při některých akcích z Velkého sálu Novoměstské radnice. Součástí prohlídky je návštěva Galerie ve věži, kde jsou instalovány krátkodobé výstavy. Na východní straně věže je umístěn fragment řetězu, který kdysi sloužil k uzavření ulice.

Toto opatření mělo zajistit obyvatelům noční klid – zejména dřevěná kola povozů na vozovce byla značně hlučná. Od roku 1760 je tu zasazen český nebo také pražský loket – etalon. Zde si kupci kdysi mohli cejchovat své dřevěné míry a kupující si mohli zkontrolovat, zda jim byla naměřena správná.

Praktické informace

Vstupné do věže je 60 korun, zlevněné a skupinové 40 Kč, rodinné pak 130 Kč.

V bývalém bytě věžníka pod ochozem věže, který kdysi hlásil zvonem nebezpečí, si můžete prohlédnout stálou expozici o historii Nového města, jeho radnice a přilehlého Karlova náměstí. Představuje i nejstarší pražská panoramata, která zachycují podobu Prahy z vyvýšených míst ohraničujících celou pražskou kotlinu.

Podívejte se na pohled z věže Novoměstské radnice:

Fotogalerie
30 fotografií

Zajímá Vás také, jak to vypadá na věži Staroměstské radnice, kde mají i vlastního trubače? Podívejte se v tomto díle Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Takhle se změnila místa z filmu Zítra to roztočíme...! A muž, který obšťastňuje Staromák Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček