Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Hassan málem pomohl teroristovi. „Poznal jsem ho až z televize,“ řekl Blesku

Autor: Tomáš Polák - 
22. března 2017
10:28

Muž v klobouku, i tak média přezdívala třetího z teroristů odpovědného za útok na bruselském letišti Zaventem. Mohamed Abrini (32) se policii skrýval dlouhých sedmnáct dní. Blesk.cz nyní přináší exkluzivní rozhovor s mužem, po kterém chtěl terorista pár dní před dopadením pomoc.

Hassan Aamara (34) pochází z Maroka a v Bruselu pracuje jako administrativní pracovník v oblasti exportu a importu. I jeho šokovaly teroristické útoky zradikalizovaných muslimů. A to ani netušil, že se za pár dní bude snažit jednomu z nich pomoct.

„Na páteční mši jsem šel do mešity v Anderlechtu. Na chvíli jsem se zastavil u dveří, když v tu chvíli do mešity vtrhl nějaký muž,“ začíná vyprávění Hassan. „Ptal se mě, jestli nevím o jiném východu, než o tom hlavním. Protože jsem byl ale zrovna v této mešitě poprvé, řekl jsem, že nevím,“ pokračuje. „Pak jsem jen viděl, jak si sundal kabát a začal utíkat,“ popsal Hassan, kterého v tu chvíli ani nenapadlo, že by se mohlo jednat o jednoho ze strůjců teroristických útoků.

Šokovaný Hassan: Pomohl bych mu, kdybych mohl

„Choval se normálně, pozdravil mě a ptal se na ten východ, ale bylo vidět, že je z něčeho vystrašený a pak jsem si uvědomil, že je asi něco špatně,“ připustil svědek. „Myslel jsem, že to je maximálně nějaký zloděj. Kdybych věděl, kde východ je, pomohl bych mu,“ dodal.

Podívejte se na rozhovor s Hassanem:

Jen pár minut poté do mešity vtrhla policie. „Asi po třech dnech jsem jeho fotografii viděl v televizi a teprve pak mi došlo, že to je ten muž, kterého pronásledovala v mešitě policie. Ten stejný, který organizoval útok na letiště Zaventem,“ dodává jedním dechem. „Byl jsem velmi překvapený a v šoku. Nikdy by mě nenapadlo, že v běžný den jako každý jiný potkám teroristu,“ dodal Hassan.

VIDEO: Islamisté útočili přesně před rokem. Jak vypadají místa teroru dnes?

Video  Brusel rok poté: Natáčeli jsme na místech, kde islamisti zabili 35 lidí.  - Tomáš Polák, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Mohameda Abriniho policie zatkla až několik dní poté, 8. dubna 2016, ve stejné části města, jako ho viděl i Hassan. Abrini byl jediným přeživším útočníkem z letiště Zaventem. Spojený je také s pařížskými útoky z listopadu 2015. Jeho bratr zemřel v Sýrii během boje za Islámský stát. Momentálně je ve vazbě a čeká na soud.

ivoadler ( 22. března 2017 11:13 )

Jeho návštěvu mešity/kostela omlouvá jen to, že to je Hassan. Do kostela chodí jen pošahaní.

Jakk ( 22. března 2017 10:49 )

Jak dlouho jste Hassana hledali a kolik jste mu zaplatili za tyhle takzvané informace, to muselo dát práce co.

Zobrazit celou diskusi