Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trump Zemana oficiálně nepozval, tvrdí Kolář. Ovčáček: „Žvanivý slimejš“

Autor: Zuzana Štíchová - 
21. března 2017
20:22

Jak probíhal telefonát prezidenta Miloše Zemana s nově zvoleným americkým protějškem Donaldem Trumpem? Podle Hradu šlo o živý dialog a standardní pozvání. Bývalý velvyslanec v USA Petr Kolář přišel ale s jinou verzí. Trump prý Zemana pozval pouze na společnou fotografii. Řekl to během veřejné debaty někdejších českých velvyslanců ve Washingtonu.

Kartičky s připravenými frázemi, a především pozvání „nepozvání“ do Bílého domu. Tak vypadal podle diplomata a bývalého velvyslance Petra Koláře rozhovor Miloše Zemana s Donaldem Trumpem. Washingtonský ambasador z let 2005–2010 odkazoval během veřejné debaty bývalých amerických velvyslanců na několik vlastních zdrojů. Pro Blesk.cz později doplnil, že jim skutečně věří.

Údajně to probíhalo tak, že tam někdo panu prezidentovi ukazoval kartičky, on tam četl, co tam měl napsáno tomu Trumpovi, a ten na to říkal: ‚Nice. You sound like my man. Once you are in US or in DC, stop by and let's have a picture together.‘ (Super. Zníte jako můj člověk. Až budete ve Státech nebo ve Washingtonu, uděláme si spolu fotku, pozn. red.) To bylo to pozvání, prý. A protože pan prezident jede do New Yorku na židovský kongres v dubnu, tak že se teda zastaví v tom Bílém domě a budou mít tu fotku,“ řekl Kolář.

Zajímal jsem se, kde je to pozvání, na to jsem se dozvěděl, že to někdo, kdo tam byl s panem prezidentem u toho rozhovoru, nahrál. Tím pádem mají tedy předmět doličný. Já držím kolegovi Kmoníčkovi velice palce, až bude s tou nahrávkou chodit někde po state departmentu a do White Housu (ministerstvu zahraničí a Bílém domě) a bude říkat ‚já tady mám to pozvání‘. Ale třeba to dopadne,“ dodal.

Poslechněte si, co dalšího Kolář řekl:

„Doufám, že pokud k tomu setkání dojde, tak že to nakonec může být nějaký přínos, no,“ poznamenal také skepticky Kolář. „Já jsem to tak slyšel. Nebyl jsem u toho, ale věřím svým zdrojům. Takhle probíhala řada takových pozvání. Takhle byl pozván holandský premiér a řada evropských státníků. Jde o to, jestli se to fruktifikuje do toho setkání, které má nějakou úroveň a obsah. To se ještě může stát,“ dovysvětlil po debatě Kolář. Jak to dopadne, si ale netroufl předvídat. Připomněl zároveň, že Miloš Zeman společně s maďarským premiérem Viktorem Orbánem podporovali Donalda Trumpa už během předvolební kampaně.

Kolář je ostuda diplomacie, bouří se Ovčáček

Informace Petra Koláře ostře odmítl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, který podle svých slov byl telefonátu s Donaldem Trumpem přítomen. O kartičkách s připravenými frázemi podle něj nemohla být řeč.

Petr Kolář je ostuda české diplomacie vypouštějící fake news (dezinformace). U telefonického rozhovoru pana prezidenta s Donaldem Trumpem jsem byl osobně přítomen a měl možnost celou konverzaci vyslechnout. Žádné kartičky, ale živý dialog dvou státníků, kteří mají mnohé společné názory,“ odhalil pro Blesk.cz Ovčáček svůj pohled na věc.

„Pozvání do Bílého domu zaznělo opakovaně,“ zdůraznil mluvčí. Detailnější informace o cestě Zemana do USA ale zveřejnit nechtěl. Blesk.cz se zajímal, v jaké fázi přípravy jsou a zda je nekomplikuje absence amerického velvyslance v Praze. Nový český velvyslanec ve Spojených státech Hynek Kmoníček je navíc ve svém úřadu teprve několik dní.

„Pokud jde o samotnou cestu do USA, informace zveřejníme v pravý čas. V tuto chvíli jsou tři základní témata rozhovoru prezidentů: islámský terorismus, migrace a ekonomická spolupráce. Petr Kolář bude jistě do té doby ještě mnohé naznačovat – jako postava v opeře Žvanivý slimejš,“ dodal Ovčáček.

Hodnocení nového amerického prezidenta Donalda Trumpa nebylo ze strany Michaela Žantovského (vlevo) a Petra Koláře (vpravo) příliš pozitivní. Oba ve Washingtonu dříve působili jako velvyslanci. Hodnocení nového amerického prezidenta Donalda Trumpa nebylo ze strany Michaela Žantovského (vlevo) a Petra Koláře (vpravo) příliš pozitivní. Oba ve Washingtonu dříve působili jako velvyslanci. | Barbora Mráčková

Nedostatek informací ale přijde zvláštní i dalšímu bývalému velvyslanci v USA Michaelu Žantovskému. „My nevíme. Já nevím o nikom, kdo ví. Američtí diplomaté, se kterými mluvím, ne nutně diplomaté, kteří jsou v České republice, nevědí. Jinými slovy, Hynek Kmoníček odjel před třemi nebo čtyřmi dny. Jeho úkolem bude tu návštěvu nějak připravit. Ale pokud je mi známo, není v tuhle chvíli znám formát. Jsou známa témata prezidenta Zemana, nevím, jaká bude mít prezident Trump. Víme o tom hrozně málo,“ řekl k tomu velvyslanec v USA z let 1992 až 1997.

petram11 ( 22. března 2017 19:35 )

Ovčáček tvrdí, že u toho telefonátu byl. To buď dokládá, že anglicky neumí a nebo opět lže (jako u leteckých dispečerů).

bren.1 ( 22. března 2017 11:34 )

Zeman se jednoduše vnutil. To vidí každej.

borka30 ( 22. března 2017 11:31 )

zdenekk -dement a troska jsi ty !!!

sportak ( 22. března 2017 11:03 )

Nevím jestli je to klad, že fandil jako jediný , čas ukáže.

zadnice ( 22. března 2017 10:49 )

"Povedená trojka" exvelvyslanců, jeden lepší než druhý!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa