Na další projekty chce získat kraj peníze z Evropské unie. Plán rekonstrukcí musí ještě potvrdit Centrální komise ministerstva dopravy. Vláda letos přispěje krajům na opravy silnic třemi miliardami korun, stejně jako loni. Na Jihomoravský kraj připadne 228 milionů. Další peníze má ve vlastním rozpočtu.

Z 20 staveb tvoří značnou část rekonstrukce mostů. „Dotáhneme projekty započaté loni. Týká se to například oprav průtahů Pavlovem, Podolím nebo Medlovicemi. Dokončíme rekonstrukci okružní křižovatky a mostu v Božicích, opravu silnice mezi Židlochovicemi a Nosislaví nebo most v Březině a největší projekt loňského roku, kterým je most přes železniční koridor v Šakvicích,“ vyjmenoval hejtmanův náměstek zodpovědný za dopravu Roman Hanák.

Práce na některých úsecích začnou letos, ale budou pokračovat v dalších letech, do kterých se rozloží náklady. „Je to například náročná rekonstrukce mostu přes silnici I/55 v Hodoníně, která začne letos v červnu a stavbaři ji dokončí v listopadu příštího roku. Do roku 2018 spadne i část prací na průtahu Vyškovem, mostech ve Lhotě Rapotině nebo na ulici Černovická v Brně a několika dalších projektech,“ uvedl Hanák.

Podle něj se teprve uvidí, kolik peněz zvládnou silničáři letos prostavět. Náklady mohou kromě toho snížit i výběrová řízení. Peníze od státu a investice z kraje ale nejsou jediné prostředky, které letos na jihomoravské silnice půjdou.

„Na provoz a lokální opravy krajských komunikací má Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje v rozpočtu 570 milionů korun. Dalších 20 milionů máme vyhrazeno ještě zvlášť na mosty a za 25 milionů budeme sanovat nehodová místa vytipovaná ve spolupráci s Centrem dopravního výzkumu. Dalších osm milionů půjde na protihluková opatření,“ doplnil Hanák.

Kraj chce získat peníze i z Evropské unie. „Musíme přičíst také 25 projektů, které registrujeme do první výzvy Integrovaného regionálního operačního programu. Dohromady by se mělo jednat o rekonstrukce téměř 80 kilometrů silnic a 40 mostů skoro za 2,4 miliardy korun. Největší stavbou letošního roku bude oprava 6,5 kilometrů dlouhé silnice spolu s pěti mosty mezi Deblínem a Tišnovem s odhadovanými náklady přesahujícími 300 milionů korun,“ řekl Hanák. Jihomoravský kraj má ve správě témě 4000 kilometrů silnic nižších tříd.

Video: Podívejte se, jak postupují práce při odstraňování části konstrukce mostu v Korunovační ulici v Praze.

Video
Video se připravuje ...

Postup prací při odstraňování části konstrukce mostu v Korunovační ulici v Praze Daniel Vitouš