Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Nikdy nezapomenu na ty jeho vyděšené oči: Tři mladí hrdinové zachránili zraněného řidiče

Autor: sč - 
23. března 2017
19:23

„Udělali jsme jen, co jsme museli,“ prohlásili skromně tři studenti. Přitom v úterý večer mistrovsky zachránili na Kroměřížsku život řidiči (25). Ten dostal u Zdounek smyk, obouchal auto mezi dvěma stromy a skončil na louce. Uvězněn ve voze…

Ondřej Trněný (18), Marek Mozga (16) a Dominik Beran (16) jsou kamarádi. Po výšlapu odpočívali na lavičce u kapličky u Zdounek, když uslyšeli svištět pneumatiky. Zahlédli, jak auto letí vzduchem a přetáčí se. Neváhali a hned běželi asi 400 metrů k onomu místu. Jeden vytáčel záchranku, druhý svítil mobilem na vrak.

Ondra se díval, jestli řidič žije. „Nikdy nezapomenu na ty jeho vyděšené oči,“ svěřil se Ondra. „Vůz byl tak poničený, že jsme hned nepoznali, kde je zadek a kde předek. Přední dveře byly zaklíněné,“ poznamenali. „Pak jsme zastavili auto a dva muži nám pomohli zraněného šoféra opatrně vytáhnout zadními dveřmi z automobilu,“ pokračoval Marek.

Ví, jak na to

Ondra, který má zkušenosti ze zásahové jednotky dobrovolných hasičů ve Zdounkách, zkontroloval řidiči zornice, dech, poskytl první pomoc. Další vytáhli z rozsypané lékárničky zahřívací fólii a muže přikryli.

„Stěžoval si na bolest. Upadal do šoku. Stále jsme ho uklidňovali. Nakonec omdlel. Než přijela záchranka, tak se nám ta doba zdála nekonečná,“ dodal Dominik. „Celé to bylo jako z instruktážního videa,“ prohlásil Ondřej, který hodlá jít na vysokou hasičskou školu. „Člověk v tu chvíli na nic nemyslí. Až večer se mi vše vrátilo a začaly se mi třepat ruce,“ vzpomenul. „Ten kluk měl obrovské štěstí, že přežil. Stáli při něm andělé strážní,“ shodli se studenti.

jaruska62 ( 24. března 2017 03:15 )

Tak by se měli zachovat všichni prima kluci jen ať takový zůstanou

lokii ( 23. března 2017 19:48 )

Moc statecni kluci - s timhle by mel problem I vyzralejsi clovek. Tak hezky se cte o mladych lidech, kteri nevahaji a pomohou. Hodne stesti I vam trem ve vasem zivote a hodne sil zranenemu ridici v jeho boji.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání