Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Marksová si plácla s ženou miliardáře Tykače. Kvůli školním obědům zadarmo

Autor: Jaroslav Šimáček - 
25. března 2017
05:29

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) a manželka miliardáře Pavla Tykače Ivana chtějí pomoci dětem z chudých rodin. V jejich složité sociální situaci by pro ně mělo být teplé jídlo jednou denně dostupnější, ministerstvo na to přichystalo dalších 35 milionů korun. A zájem krajů i škol roste. Vzniknout má pro ně i společné call centrum, kam se mohou obracet. Obě dámy podepsaly memorandum o spolupráci.

Obě jsou vícenásobné matky. Michaela Marksová má dvě děti, Ivana Tykač s miliardářem Pavlem Tykačem rovnou osm. Nyní se rozhodly pomoci společně dětem samoživitelů a samoživitelek a rodinám v sociální nouzi. Zaměřují se totiž společně na dostupnější obědy pro školáky.

„Žádné dítě by nemělo mít ve škole hlad

Resort práce a sociálních věcí se chystá co nevidět vyhlásit novou dotační výzvu „Potravinová pomoc dětem ve vážné sociální nouzi“. Přijde s ní do konce března, týká se přitom školního roku 2017/2018. Cíl je jasný – zpřístupnit více dětem ze špatných sociálních poměrů školní obědy.

„Žádné dítě by nemělo mít ve škole hlad. Pokud rodiče nedokáží dětem obědy ve škole zaplatit, není to chyba jejich dětí a neměly by kvůli tomu děti trpět hladem,“ prohlašuje ministryně Marksová. Podle MPSV v rodinách na dávky v hmotné nouzi žije v Česku asi sto tisíc dětí.

Připraveno pro tento dotační program je nyní nově 35 milionů korun. Jde o vyšší částku, než MPSV na tento projekt uvolnilo doposud. Podle Petra Habáně, mluvčího resortu, kterému velí Marksová, ministerstvo krajům poskytlo zatím zhruba 19 milionů korun.

V současné době se projekt školních obědů týká škol v Libereckém a Jihomoravském kraji a od letošního školního roku i škol v Praze a Kraji Vysočina. Celkově jde podle údajů MPSV o 3400 dětí ve dvou stovkách škol.

Marksová a Tykač chtějí společné call centrum

Miliardářova žena Ivana Tykač stojí v čele organizace Women for Women, která od roku 2013 zajistila z vlastních zdrojů a z peněz od soukromých dárců obědy už pro zhruba 10 tisíc školáků.

Marksová si slibuje, že díky spolupráci „se ještě více zvýší počet dětí, které budou mít možnost chodit do školní jídelny a dostanou alespoň jednou denně teplé jídlo“. Už dříve Tykač s MŠMT spolupracovala, nyní by se měla spolupráce dále prohloubit.

„Z našeho programu z evropských fondů dosáhneme na děti přesně definované – rodina musí být alespoň tři měsíce na dávkách v hmotné nouzi. Nadace paní Tykač a ministerstva školství ze soukromých i národních zdrojů dosáhnou ale i například na samoživitele těsně nad touto hranicí. Chceme také udělat společné call centrum, aby se školy či kraje mohly obracet jen na jedno místo bez ohledu na to, z jakého zdroje pak peníze půjdou,“ řekla Blesk.cz ministryně Marksová.

Dceři obědy zaplatit zapomněla

O vlastním projektu Obědy dětem promluvila před časem Ivana Tykač pro Blesk. „Ty obědy stojí měsíčně 500 korun, takže když máte tři děti, tak je to 1500 korun. A když má na všechno devět, deset tisíc a má zaplatit nájem, tak je to strašně smutné počítání,“ upozorňuje manželka Pavla Tykače.

Podle známého pořekadla však platí, že někdy i kovářova kobyla chodí bosa. „V tom roce, co jsme začali s obědy, moje dcera přišla a já jsem se jí ptala: Co měla k obědu? Říká: Nic, protože jsi mi nezaplatila obědy,“ prozradila Tykač.

Manželka miliardáře Ivana Tykač v rozhovoru pro Blesk. Vaří doma i ona sama? Podívejte se na video:

Video  Manželka miliardáře Pavla Tykače Ivana: Zapomněla dceři zaplatit obědy ve škole!  - Kristýna Léblová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Spolupráci s MPSV vidí Tykač optimisticky: „Spolupráci vnímám jako dobrý příklad propojení možností státu a soukromé organizace, neboť tato na první pohled banální věc, jako je školní oběd, má na děti velmi významný vliv.

Projekt resortu práce na bezplatné školní obědy se přitom týká dětí ve věku od tří až do 15 let ohrožených chudobou a sociálním vyloučením. „Do školy, která je zapojena do projektu, stačí pouze přinést příslušné po tvrzení od Úřadu práce ČR,“ uvádí ministerstvo.

Jak snídají ministři na vládě? Marksová dává přednost slané před sladkou:

Adamová: Část lidí koupí za dávky cigarety a na obědy dětem nedá

Peníze na pomoc dětem, které z finančních důvodů neobědvají, přitom ministerstvo čerpá z unijního Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD). V období 2014–2020 jde celkem o 400 milionů korun. Právě z těchto dotací se hradí tři čtvrtě prostředků (zbytek pak ze státního rozpočtu, administrativu zajišťují kraje, které se do projektu přihlásí).

„Jsou projekty, které si myslím, že jsou celkem dobře nastavené. Nemáme proti nim žádnou kritiku,“ pousmála se při reakci pro Blesk.cz expertka TOP 09 pro sociální oblast Markéta Pekarová Adamová. Ministerstvo by však dle ní mělo pohlížet na tuto oblast komplexně. Dávky mají být cílené a velice adresné jako v případě bezplatných obědů do škol, problémy se však mají řešit také systémem již existující pomoci. 

„Dávky, které jsou určené na živobytí, by měly být schopné pokrýt rodině takové potřeby. Z dávky v hmotné nouzi by rodina měla být schopna platit dětem stravu, což jsou i obědy ve škole. Chtělo by to komplexnější, systémový přístup,“ podotýká poslankyně z Kalouskovy TOP 09.

Podle Adamové je třeba i vyhodnocení těchto dávek, jestli jsou dostatečně dobře nastavené. „A nebo zda tam třeba nedochází k tomu, že rodina ty dávky utratí na něco jiného. Například za cigarety. A pak dětem nedá na obědy a hasíme to z jiného systému. Pak tam dochází svým způsobem ke zneužívání primární pomoci a spoléhání se na to, že se skrze jiný systém dostane pomoci další. A to si myslím, že je špatně,“ dodala.

Michaela Marksová v duelu Blesk.cz ohledně nové koncepce rodinné politiky s poslankyní TOP 09 Markétou Adamovou:

Video  Je umělé opolodnění ponižující? Marksová a Adamová v duelu o rodině.  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ivarambouskova ( 26. března 2017 16:48 )

Ten projekt fungoval daleko dříve než se k němu Marksová přidala. Nedostával od nikoho nic a vše platila Ivana Tykačová ze svých peněz...Stát se potom chytil za nos a nyní jelita jako vy píšou tyhle nesmyslné věci. Žádné dítě by nemělo mít hlad a je jedno odkud pochází, jestli tohle nechápete nejste člověk.

ivarambouskova ( 26. března 2017 16:44 )

Bublinko stačí sledovat českou televizi a věděla bys, že ony fondy udělal jakýsi Sisák a Vasil Mohorita...nezávisle na čt to psaly i Lidovky (patří Babišovi a ten Tykače nerad) takže píšeš bludy...

joudajoudovy ( 26. března 2017 12:25 )

skoda, ze marxova soc.slabym nevydava poukazky jako v zapadnim svete, na ktere se cigarety, alkohol, drogy nevydavaji a nelze pouzit herni automaty. misto toho,aby zapojila kontrolni organy, ktere z dani platime,bude podporovat kde jakou mafii, jenz socanum prispiva na volby.

zednik ( 26. března 2017 11:46 )

Píše se rok 2017 ! ....V Česku je 100 tisíc dětí , které nemají na školní obědy. Počet dětí z rodin, které nemají na jedno teplé jídlo denně, bude stoupat.... Aby ne, když zrovna tihle rodičové plodí děti bez rozmyslu jak o závod.

joudajoudovy ( 26. března 2017 08:08 )

socani se bez svych chlebodarcu neobejdou.... gross mel sveho stryce vika a akciovou burzu paroubek sveho vydavatele a stara paroubkova nefunkcni detsky fond exministr urban ma sveho topolanka s dalikem sobotka sveho bakalu s protojenim na karla s kalouskem i ods marxova svoji tykacovou, ktera svuj betonovy protiatomovy mega kryt zaplni multi-kulty nebo bafunari. a to nevypisuji prusvihy jejich soukmenovcu na krajich a obcich ci jejich haciendy k podnikani, kde vypomohly statni i eu dotace. stejne to vse zacvakal a zacvaka stat... na progresivni dan muze skocit pouze hlupak, ktery zaplace nad zdrazenim vseho a to od bank az po zubni pastu. nejsou spise asocialni nez socialni???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa