Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi mrzačili na horách sebe i ostatní lyžaře, pojišťovny se v zimě prohnuly

Autor: bru/ČTK - 
30. března 2017
18:01

Pojišťovny zaznamenaly v letošní zimní sezoně nárůst počtu zranění a škod českých turistů při lyžování v zahraničí. Každý třetí úraz ze sjezdovky je navíc vážný, na snowboardu je to dokonce 55 procent. Bez komerčního cestovního pojištění přitom vyráží na lyže do zahraničí 17 procent Čechů. Pojišťovny varují zejména před srážkou s jiným lyžařem, což může vyústit až v milionové platby.

Letošní zimu jsme evidovali zvýšený počet pojistných událostí, které byly zapříčiněny srážkou s cizím lyžařem. Pojištění by proto mělo obsahovat pojištění odpovědnosti a krýt i právní zastoupení. Je totiž běžné, že sražený zahraniční lyžař podává předběžnou žalobu a následně se šetřením prokazuje, kdo je viníkem nehody. Takové pojištění není součástí evropského průkazu pojištěnce a často nebývá ani součástí pojištění k platební kartě,“ řekl šéf komunikace ERV pojišťovny Vlastimil Divoký.

Ve většině alpských středisek se stále častěji objevují žaloby na viníky nehod a srážek na sjezdovkách s požadavkem placení částek v řádu milionů korun, doplnil člen představenstva ERGO pojišťovny Pavel Šuranský. Děje se tak podle něj i v případě, kdy při nehodě nedošlo k žádnému vážnému zranění. Postižení se snaží dokonce vymáhat odškodné i za psychické následky, podotkl. ERGO měla ve srovnání s předchozí zimní sezonou pětiprocentní nárůst v celkovém objemu škod. Tři čtvrtiny případů byly spojené se zdravotními potížemi.

V případě nemocí je naopak podle Šuranského v porovnání s letní sezonou mnohem méně angín a podobných nemocí. Zato úrazy související s lyžováním jsou časté a nebezpečné. Běžně se jejich plnění pohybují v řádu desítek tisíc Kč, když průměrná škoda spojená s lyžováním je 20.000 Kč. Ovšem při těžších zlomeninách nejsou výjimkou ani částky výrazně přesahující 100.000 Kč.

Zima přála zimním sportům, takže Kooperativa zaznamenala nárůst sjednaných smluv o 3,5 procenta. Na pojistném v cestovním pojištění vybrala téměř o desetinu více. Nárůst pojistného souvisí podle mluvčího Milana Káni se zvýšeným zájmem o pojištění odpovědnosti za škody způsobené jiné osobě. V průběhu sezony pojišťovna nejčastěji řešila poranění nohou. Následovaly události z pojištění storna, kdy klienti na dovolenou ze zdravotních důvodů neodcestovali. Třetím nejčastěji likvidovaným rizikem byla úhrada nespotřebovaných služeb v případě přerušení dovolené z důvodu ošetření či úrazu.

U pojišťovny Allianz nejvíce zdravotních problémů hlásili lyžaři z Rakouska, Itálie a také z Francie. „Nejčastěji se na nás klienti obraceli s vymknutými koleny a kotníky, ale registrovali jsem i úrazy hlavy, otřesy mozku, nejrůznější zhmožděniny a tržné rány,“ upozornil mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Zobrazit celou diskusi