Nová teplotní maxima ukázal na některých místech v Česku teploměr celkem v pěti dnech končícího týdne. Vedle neděle šlo také o úterý, středu, pátek a sobotu. Rekordní teploty meteorologové zaznamenali ve všech čtyřech moravských krajích, ale i na severu a východě Čech.

Nedělní strážnické maximum překonalo dosavadní rekord 23,3 stupně Celsia z roku 1976. V Brodě nad Dyjí na Břeclavsku naměřili 24,4 stupně, v Dyjákovicích na Znojemsku a v Ostravě-Porubě 24,3 stupně Celsia. O desetinu stupně méně ukázal teploměr ve Vizovicích na Zlínsku a ve Vsetíně.

Jak vypadá předpověď podle indexů? Podívejte se na video s meteoroložkou Dagmar Honsovou:

Video
Video se připravuje ...

Předpověď podle indexů: Kdy sušit prádlo a jak moc zalévat zahradu? Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Teplotní rekordy padaly také na výše položených stanicích. Například na Labské boudě v Krkonoších bylo odpoledne 12,8 stupně Celsia, dosavadní rekord z roku 2014 měl hodnotu 10,3 stupně. Na Lysé hoře v Beskydech tamní stanice zaznamenala 16,2 stupně Celsia, tedy o tři stupně více než v roce 1990. Stanice měří 76 let.

Až 20 stupňů Celsia může být na jihovýchodě a východě Česka také v pondělí, v jiných částech země meteorologové očekávají maxima 12 až 16 stupňů. Podobné teploty by se měly udržet také v úterý. 

Poslední den pro většinu vlekařů

V Česku se o tomto víkendu, ve kterém teploty místy stoupaly nad 20 stupňů Celsia, lyžovalo vesměs jen v nejvýše položených střediscích. Většina areálů se v neděli otevřela naposledy. Někde si ale ještě nechávají prostor pro obnovení provozu na Velikonoce, pokud by lidé měli zájem. 

V Krkonoších budou nadále otevřené některé sjezdovky ve Špindlerově Mlýně a ve SkiResortu Černá hora - Pec, na víkend do nich přijely tisíce lyžařů. Ukončit sezonu plánují po Velikonocích. Ještě dva týdny chtějí udržet provoz také v Harrachově, po víkendu zde bude možné lyžovat už jen na zhruba dvoukilometrové sjezdovce u skokanských můstků. V sobotu zde měli až 700 návštěvníků. 

Lyžařská sezona nedělí skončila v Orlických horách v Deštném a také v Říčkách, tam jsou ale připraveni na případné velikonoční zájemce. „Necháváme si otevřená vrátka ještě na Velikonoce, kdyby se ochladilo, protože sněhu máme na sjezdovkách dostatek, ale končíme z důvodu nízké návštěvnosti,“ řekl ČTK Petr Kánský ze Skicentra Říčky.

V Jizerských horách už se nelyžuje. Skalní nadšenci o víkendu naposledy v sezoně sjížděli sjezdovku i ve Stupavě na Uherskohradišťsku. 

V Jeseníkách zůstane po víkendu otevřená jen nejvýše položená Ovčárna, běžkaři zde mohli ještě naposledy využít stopu na Švýcárnu. Dnes kvůli minimální zájmu lyžařů skončila sezona na Červenohorském sedle nebo na Ramzové. "Přijely už jen desítky návštěvníků. Poslední týden už zájem nebyl," popsala ramzovská provozovatelka Karla Kubíčková.